Дормео от а до я: речник на не много често използваните изрази

Дормео от а до я: речник на не много често използваните изрази

Забелязали ли сте на сайта ни дума или термин, за които не сте сигурни какво точно означават? За по-добро разбиране и съдействие при вземането на решение за покупка, ние сме подготвили речник с някои от не толкова често използваните в ежедневната реч изрази.

Алерген

Алергенът е микроскопична частица, която влиза в организма и разстройва имунната система. Алергените могат да бъдат с естествен или химически произход. Най-известните естествени алергени са домашният прах, праховите акари или техните екскрети.

Алое Вера

Алое Вера е невероятно растение, което има успокояващ ефект върху организма. То притежава антиалергични и антибактериални характеристики, унищожава гъбичките и успокоява възпаленията. Алое Вера стимулира функционирането на имунната система, лекува рани, забавя процеса на стареене и образуването на бръчки, засилва процесите на регенерация на кожата.

Анатомичен

Анатомичните матраци и възглавници предлагат изключително удобство и са благоприятни за ставите, сухожилията и мускулите. Високото ниво на анатомичност предполага, че матракът и възглавницата идеално се адаптират към естествената форма на тялото.

Антиалергична силиконова вата

Тънък слой изкуствен материал, който наподобява вата. Използва се в повечето матраци Дормео, защото защитава ядрото от мръсотия и прахови акари.

Бамбук

Бамбукът е влакно от целулоза, съдържащо 100% бамбуков корен. Бамбуковите нишки са екологично чист материал, по-мек от памука, но по-силен от синтетичните нишки. През летните месеци те спомагат за охлаждане на кожата, запазват матрака сух, като същевременно отстраняват неприятните миризми. През студените дни, бамбукът ви пази топло и поддържа телесната температура.

Био Мемори пяна

Био Мемори пяната притежава същите характеристики, които има обикновената Мемори пяна, тя е мека, удобна и се адаптира идеално спрямо тялото. Био Мемори пяната обаче се различава от стандартната Мемори пяна по безопасността си към околната среда, тъй като 30% от синтетичния материал в нея е заменен с рициново масло. Това е нашият принос към опазването на околната среда, а матракът придобива допълнителни антибактериални характеристики.

Въглеродни нишки

Въглеродът е изключително издръжлив материал, който е проводник на електричество. Може да се открие в покритието на матрака под формата на нишки и се използва, за да освобождава натрупаното в матрака статично електричество.

Кашмир

Кашмирът е висококачествена вълна, добита от комбиниране с козина от кашмирска коза. Резултатът е копринено мека прежда, която е лека и топла. Кашмирът се използва основно при производството на висококачествено облекло и при производството на одеяла и възглавници.

Клетъчна структура

Екосел, един от най-важните материали в производството на матраците Дормео, е произведен от микроскопични клетки (сходни на стереопора). Клетките са разположени във всички посоки (триизмерно разположение) и позволяват безпрепятствено движение на въздуха през повърхността, което отстранява натрупаната влага и поддържа матрака сух и удобен.

Der p 1

Der P-1 е технически термин за алерген, който най-често се открива в матраците, завивките и възглавниците, както и в меката мебел, килимите и пердетата. Причината за появата му са праховите акари (Dermatophagoides Pteronyssinus), които се размножават в незащитени матраци и други сходни типове мебели. Екскретите им и остатъците от мъртви прахови акари се превръщат в невидим облак прах, който провокира алергични реакции при хора, които страдат от алергии или астма и затрудняват съня. Един незащитен матрак е дом за над 10 милиона прахови акари, поради което защитата е съществен фактор за здравословен сън на всички хора, които страдат от алергии или астма, най-вече за децата.

Прахови акари

Праховите акари са малки паякообразни организми (с размер между 0.1 до 0.5 мм) и са невидими за човешкото око. Любимото им място за размножаване са матраците, меката мебел, възглавниците, плюшените играчки, завивките и пердетата – места, на които получават достатъчно количество храна, влага и добро скривалище. Праховите акари са значителен проблем за хора, които страдат от алергии или астма, тъй като екскретите им под формата на прах (алергени) предизвикват насълзяване на очите, запушват носа и предизвикват кихане и кашляне.

Екосел пяна

Екосел е съвременен, синтетичен, еластичен материал, който намира широко приложение, благодарение на своята твърдост, идеална приспособимост и проветривост. Екосел пяната предпазва от алергии, освен това е хигиенична, лека и безвредна за околната среда, защото може да се рециклира.

Екогрийн

Екогрийн е материал, който е създаден, за да защитава околната среда и да намали използването на синтетични материали. Основата му е Екосел, здрав, еластичен, „дишащ” материал от ново поколение, който оказва опора на тялото, изключително здрав и лек. Обикновено Екосел се състои от изцяло синтетични материали, докато Екогрийн е с подобрени екологични характеристики, тъй като 30% от синтетичните материали в него са заменени с рициново масло. Така матракът е безвреден за околната среда и притежава антибактериални свойства.

Флорентински шев

Флорентинският шев се използва при шева на покритията на матраците Дормео, защото допринася за тяхната по-голяма издръжливост и за по-дългия им живот. Флорентинският шев следва зигзагообразна линия и здраво свързва нишките, като гарантира по-дългата употреба на матрака.

LGA сертификат

LGA сертификатът гарантира, че подматрачните рамки на Дормео са от високо качество и са безопасни. Годишните инспекции доказват, че продуктите са тествани и контролирани.

Мемори пяна

Мемори пяната е иновационен материал, разработен от НАСА, за да намали налягането, упражнявано върху телата на космонавтите по време на пътуване в космоса. След откриване на терапевтичните й характеристики, Мемори пяната намира пътя си към производството на матраци. Мемори пяната се адаптира към температурата на тялото ви, нежно обгръща главата, раменете и врата ви по време на сън и не оказва натиск върху най-честите болезнените точки в областта на врата. За разлика от обикновената пяна, клетките в Мемори пяната напълно се свиват при всеки натиск. Когато натискът спре, пяната бавно възвръща оригиналната си форма. Бавният процес на възстановяване на оригиналната форма придава на пяната терапевтични характеристики, защото не оказва никакъв натиск върху тялото.

Мериносова вълна

Мериносовата вълна е най-важният вид овча вълна в световен мащаб, защото е мека и издръжлива. Мериносовата вълна е използвана за първи път от атлетите. Специфичните й характеристики бързо й проправят път до модните подиуми и до нашите спални. Мериносовата вълна идеално регулира телесната температура, пази тялото топло, но не запарва, извлича влагата и предпазва от контакт с нея, защото я абсорбира, но въпреки това запазва способността си да топли, дори и да е влажна. Притежава антибактериални характеристики, които предотвратяват появата на неприятни миризми. Поради тези причини, мериносовата вълна е идеален материал за матрака ви, за завивките и възглавницата, защото може да гарантира чудесен и спокоен сън без потене.

Матрак с множество зони

Матракът с множество зони притежава специална структура, която се адаптира към анатомичните характеристики на тялото. Определени части на тялото са по-тежки от други и се нуждаят от по-стабилна опора, докато по-леките части се нуждаят от по-голяма мекота. Следователно най-твърдата част на матрака е в средата му, докато зоните за главата и краката са по-меки. Матракът има 3 зони, които идеално се адаптират към формата и теглото на тялото.

Отрицателни йони

Отрицателните йони са невидими частици, които се откриват във въздуха, и имат отрицателен електрически заряд. Голямо количество отрицателни йони може де се открие в природата – в горите, до морето, реките, водопадите и т.н. Присъствието им в затворени пространства е малко и допълнително се намалява от множество електронни устройства, които произвеждат частици c положителен заряд. Положителните йони имат негативно въздействие върху здравето ни, защото предизвикват умора и главоболие, докато отрицателните йони спомагат за вдигане на настроението ни и имат ободряващ ефект.

Отрицателните йони, освобождавани от йонизатор, отстраняват положителните йони (под формата на прах, дим, електромагнитен смог), така че те да останат на пода. Въздухът остава чист, а дишането става по-лесно. Йонизаторът се препоръчва за хора, които страдат от алергии и може да се използва в спални, в които има телевизор, както и в домове, в които се пуши.

Ортопедичен

Матракът с ортопедични характеристики предлага отлична опора за тялото. Високото ниво на ортопедичност означава, че матракът е твърд и гарантира идеална опора за гръбнака, раменете, бедрата и петите.

Öko tex standard 100

Сертификатът ÖKO-tex standard 100 има за цел да гарантира, че в текстилната индустрия се следват екологични стандарти. Той контролира и оценява вредните вещества, които могат да се образуват при процеса на обработка на материите и могат да застрашат здравето на потребителите.

Сертификатът ÖKO-tex standard 100 гарантира, че матраците Дормео са безопасни и безвредни за околната среда и човешкото здраве.

Резистат

Защитата Резистат освобождава статичното електричество, натрупано по повърхността на матрака. Това се постига посредством специални въглеродни нишки, тъй като въглеродът е проводник на електричество. Въглеродните нишки събират и освобождават статичното електричество в земята, посредством жица, която е свързана със заземени предмети (напр. радиатор).

В резултат на това праховите акари и частиците прах не се натрупват в матрака. Така Резистат защитата помага за предотвратяване на алергии и подобрява общото здраве.

Санитайзд

Санитайзд е международно призната процедура, използвана за защита на материята от различни видове микроорганизми. Платовете, обработвани със Санитайзд, са добре защитени срещу домашния прах и срещу развиването на бактерии и гъбички. Гарантира се максимална защита срещу алергии.

Марката Санитайзд обозначва платовете, матраците, постелките и завивките, които отговарят на този стандарт, гарантира по-добро качество и по-висока добавена стойност.

Софтдрийм

Нишките Софтдрийм са здрави синтетични нишки, които са устойчиви на свиване и разпъване, съхнат бързо, не се намачкват и са устойчиви на гъбички. Нишките Софтдрийм се перат лесно и са чудесен избор за завивки, възглавници, халати и други подобни продукти.

Соя

Нишките от екстракт от Соя, които имат множество приложения, наскоро започнаха да се използват и в текстилната индустрия.

Те се добиват чрез специален процес на обработка на остатъчните продукти от соята. Резултатът е мека и нежна материя, наподобяваща кашмир, поради което често се нарича „растителен кашмир”. Невероятната мекота и усещането, което копринените соеви нишки оставят върху кожата, са спечелили на соята името: соева коприна.

Соевите нишки съдържат ценни аминокиселини, които присъстват в човешкото тяло, 45% протеиново съдържание може да се открие в растителния кашмир - от тях 18 са активни минерали, които влизат в тялото през кожата, като оказват ползотворно въздействие.

Матракът има изключително полезни характеристики, поради добавянето на нишки от соев екстракт: - „диша” (по-добре от памука), - абсорбира влагата и запазва топлината, - има антибактериални свойства, - съхне бързо.

Сребро

Само до преди няколко години използването на сребро в козметиката, производството на матраци или производството на други продукти, изглеждаше невъзможно. Въпреки това среброто, обикновено използвано в бижутерията, монетите и огледалата, навлиза в производството на тези продукти поради забележителните си характеристики. Защо?

Среброто има благотворно въздействие върху здравето. То е идеално решение за сън и почивка, защото: - притежава антибактериални свойства - сребърните йони се свързват с ензими в клетките на бактериите и намаляват разпространението им - предотвратява появата на неприятни миризми - регулира потенето и натрупването на влага - среброто е добър проводник, защото отблъсква нежеланото статично електричество - регулира телесната температура чрез постепенно освобождаване на образуваната от тялото топлина

Сребърните нишки могат да се открият в матрак Дормео Мемори 2+12 Силвър и във възглавницата Мемосан Сребърни йони. Те са вплетени в покритието на матрака и калъфката на възглавницата така, че позволяват материята да запази обичайните си характеристики, оставяйки ги толкова меки, колкото и останалите текстилни нишки. Покритието остава приятно на допир и същевременно гарантира наличието на всички благоприятни свойства на чистото сребро.

Статично електричество

Статичното електричество се образува поради натрупването на електрическо напрежение по повърхността на леглото (матрак, завивка и т.н.). Когато се движим и въртим, когато два обекта обменят електричен заряд, този заряд се освобождава под формата на искри. Това може да е неприятно, тъй като искрите могат да са болезнени. Дори без отделянето на искри, статичното електричество има негативен ефект за съня ви, защото задържа натрупания прах и мъртви кожни клетки по повърхността на матрака. Въглеродните нишки се справят добре с освобождаването на статично електричество.

Талалай

Талалай е технологично подобрен материал с високо качество. Той се добива от естествена гума, наречена латекс, чрез дълъг и сложен процес на производство. Използва се за ядро на матраците, търсени от взискателни клиенти, които ценят преди всичко комфорта по време на сън, търсят облекчаване на болките в гърба и желаят по-здравословна среда за спане. Матрак с ядро от Талалай се препоръчва за хора, които имат болки във врата и гръбначния стълб, защото предлага невероятно добра опора, както и за хора, които страдат от алергии или астма, защото Талалай има антиалергични характеристики.

Тенсел

Тенсел е естествен материал. Добива се от целулозата, която се използва и за производството на хартия. Продуктите с Тенсел са изключително меки, абсорбират добре влагата, дишащи са и са безвредни за околната среда. Тенсел е разработен в резултат на последните изследвания в областта на текстила и предлага всичко, което може да очаквате от една завивка: удобство, мекота и практичност.

Ултралатекс

Ултралатекс е разработен в резултат на подробни изследвания и сътрудничество между ортопеди и технолози. Заедно те са успели да разработят високоеластичен материал, който е твърд, дишащ и се адаптира към тялото. Ултралатекс притежава всички характеристики на естествения латекс, плюс антиалергични характеристики, благодарение на специфичен процес на обработка.

Уелслийп

Микрофибърните нишки Уелсийп са технологично усъвършенстван продукт. Те са твърди и пухкави нишки, които в много отношения са по-добри от обикновените полиестерни нишки, разработени преди половин век. Микрофибърните нишки Уелслийп понякога се наричат изкуствен гъши пух, тъй като наподобяват гъшия пух като усещане за тялото. Нишките Уелслийп имат множество предимства и приложения. Те идеално регулират температурата, изключително приятни са на допир, малко податливи на влага и са устойчиви срещу петна. Нишките Уелслийп са ефективен антиалергичен изолатор и са подходящи за хора, които страдат от алергии и астма, но искат да имат усещането за гъши пух.

Уелслийп Адвансд

Микрофибърните нишки Уелслийп Адвансд са изкуствени нишки, които по своите характеристики наподобяват нишките Уелслийп с тази разлика, че те притежават кръстата структура, която позволява образуването на малки въздушни джобчета между нишките. Тези джобчета увеличават обема и пълнотата на пълнежа. Нишките Уелслийп Адвансд са изключително леки, пухкави и проветриви, изключително подходящи за пълнеж на възглавници и завивки.

 • Възможности за плащане в зависимост от твоите нужди
  Можеш да платиш он-лайн чрез кредитна карта, на лизинг с до 36 месечни вноски или при получаване на продукта.
 • 100% гаранция
  Ако по някаква причина не си напълно удовлетворен от продукта, който си поръчал, можеш да го върнеш съгласно условията в документите, придружаващи продукта.
 • Обади ни се
  За доставка, отказ от поръчка, гаранции, сервиз и оплаквания: 02/80 843 56
 • Сигурност
  Заплащане при доставката, без риск от злоупотреба с твоята кредитна карта. Ние гарантираме пълна конфиденциалност на твоите лични данни.

Дормео България

Kaчествени матраци, протектори, матраци с мемори пяна, топ матраци, възглавници, завивки, спални бельо и комплекти и аксесоари. Всичко от което имаш нужда за комфортен и здравословен сън.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС.

Запиши се тук за нашия електронен бюлетин:

ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ

Всички матраци Дормео с 0 лв. доставка и на изплащане с 0% лихва!

Виж повече