Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане
6 вечни истини за съня

6 вечни истини за съня

Спим средно една трета част от живота си, но прави ли ни това експерти по съня? Всъщност не. Има толкова неща, които не знаем за този специален начин за почивка, въпреки че се възползваме от него всяка нощ. Време е да разкрием 6-те важни истини за спането!

Спим средно една трета част от живота си, но прави ли ни това експерти по съня? Всъщност не. Има толкова неща, които не знаем за този специален начин за почивка, въпреки че се възползваме от него всяка нощ. Време е да разкрием 6-те важни истини за спането!

#1: Защо някои хора изпитват спяща парализа?

Сънната парализа е неприятно, а понякога плашещо състояние, при което хората временно не могат да се движат, говорят или реагират на стимули от околната среда. Случва се в две фази на съня – заспиването и пробуждането. Често е придружена от халюцинации и усещане за натиск или поток, преминаващ през тялото. Тогава, защо някои хора изпитват това неприятно състояние? Специалистите вярват, че то се причинява от нарушаване на фазата на БДО (Бързо Движение на Очите), което кара съзнанието да е частично будно, докато мускулите са все още „спящи“.

#2: Защо сънят е толкова важен, когато сме болни?

Нека го приемем – когато сме болни, телата ни могат да правят само едно нещо: да спят. За наше щастие, това е лекът, който повечето доктори препоръчват, когато трябва да се справим с най-често срещаните болести. Защо сънят е толкова важен? Защото усилва имунната система, давайки на тялото повече „войници“, които да се справят с неприятните инфекции. Следващият път, когато се разболееш, спусни щорите, загаси светлините, отпусни тялото си на удобния матрак и спи, колкото ти е необходимо! Има голяма вероятност по този начин болестта да отшуми по-бързо…

#3: Защо заспиваме често, след като сме се нахранили?

Признай си – колко пъти си подрямвал след голям обяд? Всъщност, не си единственият, защото причините да усещаш сънливост след хранене са чисто биологични. Тялото се нуждае от почивка, за да смели ефективно храната и съхрани енергията, която е получило. Обяснено научно (за тези които обичат научните обяснения), храненето активира парасимпатичната нервна система, което на свой ред забавя биенето на сърцето и дишането, но увеличава движенето на стомашно-чревния тракт, а това причинява добре познатото усещане за сънливост, което ни кара да подремнем за малко.

#4: Защо някои хора говорят насън?

Сомнилоквия е термин, който медицинските експерти използват, когато имат предвид говореното по време на сън, наблягайки на факта, че това е често срещано явление. Проучване показва, че половината от децата говорят по време на сън, както и 5% от възрастните. Каква е причината за това? Все още не знаем, понеже говоренето може да се случи практически по време на всяка фаза на съня. Понякога това е последица от определени заболявания, но през повечето време, може да се дължи на употреба на лекарства (или злоупотреба с вещества), стрес, проблеми, житейски неприятности или треска.    

#5: Защо сънят влияе добре на мозъка ни

Колко пъти, докато беше малък, майка ти казваше, че мозъкът ти се нуждае от сън, за да пораснеш и да си здрав? Тя е била права, защото мозъкът наистина се нуждае от сън - по този начин се заздравяват нервните връзки. Това, от своя страна, засилва мозъчните функции, а именно: по-бързо учене, по-добра памет и подобрена способност за фокусиране. Това са важни умения за всеки млад мозък, но също и за тези на възрастните. Знаеш ли още, че липсата на сън е един от факторите, които допринасят за развитието на Алцхаймер?

#6: Защо трябва да спиш по гръб?

Всъщност, може би въобще не трябва. Спането по гръб не се препоръчва на хора, които хъркат и такива със заболявания, свързани със съня (напр. сънна апнея). Но за повечето от нас това може да има полза. Първо, това е добре за гръбнака и врата, защото гърбът се поддържа изправен (имайки предвид, че матракът, на който спиш, е качествен). Второ, броят на бръчките по лицето през годините намалява, защото то не се докосва към възглавницата или леглото. Трето, това също изцежда течности от лицето, затова се будиш с не толкова подуто лице сутрин, в сравнение с други позиции на сън. Тази позиция е абсолютният победител що се отнася за разкрасителен сън!

 

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ