Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Алкохолът не решава проблемите със съня. Той ги създава!

 

Пиете ли по едно-две питиета вечер, за да се отпуснете и по-лесно да заспите? Ако отговорът ви е положителен, значи сте част от многото хора, които се заблуждават, че алкохолът им помага да релаксират и да заспиват по-бързо. Истината е, че той не решава проблемите със съня, той ги създава!

Ефектите на алкохола в организма протичат в две фази. В първата се появява неговият стимулиращ ефект, а втората, която настъпва и по-късно, е свързана със седативното му въздействие (появява се отпускане и отпадналост). Съвременните проучвания показват, че ефектите на алкохола, особено стимулиращите, се появяват през определени периоди на 24-часовия (циркаден) цикъл на тялото. И са най-силно изразени вечер!

Затова, ако смятате, че няколко питиета преди лягане ще ви помогнат да заспите, бъдете сигурни, че грешите. Консумацията на алкохол непосредствено преди сън е по-вероятно да ви държи дълго време будни. Освен това ще спите неспокойно, а времето, прекарано в дълбок сън, ще намалее драстично. 

Тези резултати предизвикват интерес относно влиянието на алкохола в зависимост от времето, в което е консумиран. Учени от Университета Браун изследват как ефектът на умерена консумация на алкохол може да варира в зависимост от циркадния ритъм и времето на употребата му. Те откриват, че пиенето през нощта и преди лягане има много по-голям стимулиращ ефект в сравнение с консумацията на алкохол по време на другите часове на денонощието.

В проучването участват 27 жени и мъже на възраст между 21-26 години. Четири пъти в денонощието и в различни часови зони им се дават алкохолни питиета. Резултатите категорично показват, че хората с по-голям процент алкохол в организма, заспиват по-трудно. В седативната фаза алкохолът може да доведе до сънливост, но не и до спокоен сън. Освен това седативната фаза настъпва по-бързо, когато човек е употребява алкохолът през деня. Вечер нещата стоят точно обратното. Тогава стимулиращият ефект е най-силен.

Тези резултати са важна крачка напред към разбиране влиянието на алкохола върху нашия организъм. Но най-важното е, че опровергават твърденията, че ако изпием няколко питиета преди лягане, ще спим по-добре. 

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ