Твоята количка е празна!

Опитай
 • Бърза доставка от куриер
 • Връщане на парите в 14-дневен срок
 • Купи на изплащане

Безценни съвети за подобряване на паметта

Не е сигурно дали един човек може да запомни всичко, но пък е абсолютно сигурно, че в днешно време паметта ни става „ленива“. Причината за това може бе се крие в общодостъпната информация в интернет. Или - защо ти е да помниш нещо, след като можеш за секунди да го провериш в Google?!

Ние получаваме огромно количество информация всеки ден, но мозъкът ни филтрира по-голямата част от него. Нещата, които забелязваме или чуваме директно, но не ни се струват особено важни, се събират в нашата краткосрочна памет. Например един седемцифрен телефонен номер. Помним го не повече от 20-30 секунди. Но, когато нещо ни се е сторило важно или го обвързваме емоционално, можем да го помним с години. Като усмивката на любимия човек, например.

Разбира се, важен фактор за паметта е и стареенето. Според някои проучвания започваме да забравяме повече след двадесетата си годишнина. Повечето от нас имат спомени от времето, в което са били съвсем малки деца, но не могат да си спомнят филм, който са гледали преди месец.

Но без значение източника на проблема с паметта, важното е, че има начини да я подобрим! Вижте и няколко от тях.

 • Като за начало – спете повече! Дори една нощ лишаване от сън може да увреди, както краткотрайната, така и дълготрайната памет. И обратното – ако спим добре и достатъчно време, можем да увеличим способността си за запомняне с цели 40%!
 • Движете се. Ако нямате достатъчно причини да си обуете удобни обувки и да излезете на разходка, ето ви още една – 30 минутна разходка на ден е достатъчна, за да подобри паметта и да направи ученето по пълноценно с 20 %!
 • Работете с ума си! Най-голямата грешка е да приемате всичко, което виждате за даденост. Съвсем няма да е лошо, ако, докато пътувате в градския транспорт, се замислите колко ли души има в превозното средство, колко километра е разстоянието, което ще изминете… Обърнете го в метри! Загледайте се в нещо, затворете очи и се опитайте да го пресъздадете детайлно.
 • Учете следобед! Проучване доказва, че хората помнят по-добре уроците си, ако ги учат в следобедните часове, вместо сутрин. Теорията се базира на факта, че, когато преспим, си спомняме по-добре получената информация малко преди да си легнем. Дори Питагор го е забелязал преди много години.
 • Разделете информацията на „хапки“. И я повтаряйте! Ако трябва 50 пъти. Разделянето на информация и повтарянето й е гаранция за по-дълготрайно запомняне.
 • Запомняйте случайни неща. Като например името на продавачката, което сте прочели на баджа й, цвета и марката на колата на колега, точния час, в който сте седнали да пиете кафе. Такива ежедневни тренировки ще се отразят чудесно на общата ви памет.
 • Обвързвайте информацията с нещо лично. Това е особено полезно при запаметяването на цифри. Например датата 29.10 – синът ви е роден през октомври, а на 29-ти взехте последния си изпит в университета.
 • Създайте и систематизирайте определени ритуали. Примерно – оставяйте ключовете си винаги на едно и също място, пазарувайте плодове в определени дни от седмицата. Винаги преди да излезете от вкъщи си повтаряйте най-важните неща, които ви трябват: „Портфейл, телефон, документи…“

 

И, разбира се, бъдете постоянни. Не очаквайте чудо още на третия ден, макар че със сигурност ще забележите резултати. Както и не се насилвайте излишно. Ако ви е трудно да си спомните нещо, дайте си 5 минути почивка, изпийте едно кафе или един чай и опитайте пак.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ