Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Безсънните нощи заради децата могат да съсипят брака и здравето ви!

 

Едва ли ще се намери родител на малко дете с проблеми в съня, който да каже, че не се измъчва от постоянна умора, раздразнителност и от факта, че всичко това подлага връзката с интимния му партньор на огромен натиск. В действителност, именно липсата на сън е огромен фактор за стигането до развод при 1/3 от двойките.

 

Това станало ясно след нова анкета, според която средното количество сън, което се събира на тези родители, е по-малко от 6 часа на нощ. Освен това 3 от всеки 10 двойки, които редовно не са си доспивали, заради проблемите със съня на детето си, са се разделили. И то поради тази причина. Почти 45% споделят, че са задрямвали прави, а 1 от 20 души признава, че това му се е случвало зад волана.

 

Родителите все повече се оплакват, че децата им се събуждат често през нощта, а освен това е почти невъзможно да ги накарат да си легнат в подходящите часове. Почти половината от 2000 анкетирани споделят, че вторият проблем се превръща в истинска битка за надмощие!

 

Около 11% от тях признават, че в такива случаи се преструват на заспали и така партньорът им е принуден да се справя с плача на децата. Други 11% пък казват, че просто затварят вратата и се стараят да не обръщат внимание на съня. 9% предпочитат да усилят звука на телевизора, за да заглушат шума от плача и риданията на децата си. А една пета от родителите обвиняват факта, че децата им имат телевизор в стаята си за това, че не могат да заспят.

 

Всичко това звучи доста крайно и дори жестоко, но психологът Таня Байрън, която е експерт в проблемите със съня, споделя, че вината не е в родителите. Според нея проблемът се корени в това, че семейните устои са били подкопани от напрегнатото ежедневие и от навлизането на новите технологии в живота ни.

 

„От това, което наблюдавам, основният проблеми на повечето деца е, че не получават достатъчно сън. А това пък се корени в неща като поведенчески затруднения, семейни проблеми, образование и други“ - обяснява тя.

 

„Преди всичко обаче модерната тенденция родителите да бъдат приятели с децата си не се отразява добре на малчуганите по отношение на здравословния сън. Виждам хора, чиито деца имат хронични проблеми със съня и това се дължи на факта, че самите родители се притесняват да изпратят децата си в леглото по команда. Те се опасяват, че така малчуганите ще се разстроят прекалено много. Аз ви убедена обаче, че те със сигурност няма да ги мразят на сутринта! Защото през нощта ще са имали пълноценен сън и ще са отпочинали“ - допълва Байрън.

 

Психологът подчертава, че контролът на времето за лягане е изключително важен. Тя обяснява, че децата на възраст от 3 до 5 години се нуждаят от 11 часа сън, 10-годишните от 10 часа, а 14-годишните от 9 часа. За тийнейджърите сънят е също толкова важен. Добре е те да започват деня си малко по-късно спрямо по-малките от тях деца. Така ще се даде възможност на мозъците им да се събудят по-добре.

 

Но! Социалният натиск от таблети, телефони, Facebook и др. пречи много сериозно на спазването на тези препоръчителни часове за сън.

 

"Аз имам дъщеря тийнейджър и това, което забелязвам, е, че днешният начин на живот се отразява доста негативно върху качеството й на живот. Високо енергийните напитки, технологите, които са всеобхватни и не признават времевите зони... Сега животът е 24-часа в денонощието! И подрастващите остават с усещането, че спят, ще пропуснат нещо важно. Момчетата играят игри до късно през нощта, момичетата държат алармите на телефоните си включени, за да могат да се събудят, ако нещо „важно“ се случи във Facebook... Вече и качеството на съня е толкова зле, колкото количество!" - обяснява Таня Байрън.

 

Тя подчертава и че никой не се опитва да хвърли вината върху родителите, но има голяма културна промяна и тя отчаяно се нуждае от справяне.

 

В заключение Таня Байрън спореля: „Това, което трябва да запомните, е, че в основата си ние сме същества, които се движат спрямо циркадните ритми. И ако не се съобразяваме с тях, и ако не си осигуряваме необходимия сън, поставяме мозъците си под постоянно напрежение".

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ