Твоята количка е празна!

Опитай
 • Бърза доставка от куриер
 • Връщане на парите в 14-дневен срок
 • Купи на изплащане

Главоболието - как да справим с него

Главоболие с напрежение – най-често срещаният тип главоболие

С главоболието, съпроводено с напрежение,болката е тъпа, постоянна и не е пулсираща. Тя създава усещането като че ли нещо наистина ви притиска около главата.

Причини за болката

Основната причина за подобно главоболие са нервните окончания, които се стимулират от контракцията на мускулите. Мускулите могат да се свиват поради стрес или по чисто физическа причинакато непрекъснат шум например. Главоболието може да е причинено и от:

 • Неправилна поза на тялото,
 • Твърде продължително фокусиране на зрението,
 • Консумирането на твърде много кофеин,
 • Скърцане със зъби или стискане на зъбите по време на сън.

Подобен вид главоболие може бързо да отмине и е рядкост, но може да продължи и няколко дни и да е хронично.

От мигрена ли страдам или имам главоболие?

Всяко по-силно и по-продължително главоболие не означава задължително, че страдате от мигрена. Типични за мигрената признаци са:

 • Средно или интензивно главоболиеобикновено ограничено до едната половина на главата
 • Може да е съпътствано отгадене, повръщане, изключителна чувствителност към светлина и звук
 • Болката може да е продължителна, от няколко часа до три дни, при което напълноповлиява дееспособността на пациента
 • При някои хора се появява предупредителен знак, наречен аура – това могат да бъдат нарушения на зрениетокато светли петна, тъмни петна или зигзагообразни лентички.

Ако подозирате, че страдате от мигрена …

Посетете лекаря си, който ще ви помогне да установите дали имате мигрена или някакъв вид главоболие. За да ви се помогне с диагнозата, вие попълвате въпросник, който помага за незабавното разпознаване на мигрената, а в случай, че не е ясно, лекарят ще ви изпрати при специалист невролог.

Как можете да предотвратите главоболието?

1. Намерете причина

Важно е да се опитаме да открием причините за главоболието и да ги избягваме колкото е възможно повече. Обикновено можем да си помогнем с водене на дневник, в който  да записваме кога се проявява главоболието, колко често се появява, в коя част на деня се проявява, какво смятате, че го е причинило …

2. Живейте здравословно

Следните дейности допринасят за здравословен живот без стрес:

 • Редовна физическа активност,
 • Прекарване на достатъчно време на свеж въздух, и
 • Колкото се може повече добри връзки у дома и на работното място.

Това може да означава, че трябва да се научим да казваме не, да не се подлагаме на прекалено голямо напрежение, да не изискваме прекалено много от себе си, или да се научим да бъдем търпеливи.

3. Сън, вода, храна

Отделяйте време за достатъчно сън, пийте достатъчно вода и яжте балансирано.

4. Колкото се може по-малко стрес

Стресът ефективно се успокоява чрез техники за медитация и постепенна релаксация като невротренингиавтогенен тренинг

5. Самомасаж

Дори преди да се появи главоболие, опитайте да се отървете от напрежението чрез самомасаж. Масажирайте скалпа си. Първо масажирайте частта, където е линията на косата, слепоочията, а след това двете части на скалпа от долу нагоре към горната част на главата.

Помогнете си сами при първата болка

 • Когато почувствате първите знаци за главоболие, опитайте се да ги прогоните чрез отдих и почивка. Отделете си час почивка, намерете спокойно място или отидете на спокойна разходка.
 • Акупресурата, при която масажираме определени части на тялото, също е от голяма полза. Можем да масажираме точката точно в средата на слепоочията на разстояние от един палец зад външния край на веждите.  Можете да използвате и мента илимасло от маточина и мента за това.
 • Можете да си починете и като поставите гореща кърпаоколо врата сии лампа, която да облъчва врата ви. Така отпускате напрегнатите мускули и облекчавате болката, която идва от горната част на гръбнака.
 • Пробвайте с визуализация:представете си, че главоболието е течност, която запълва купа с определен размер; колкото по-силно е главоболието,толкова по-голяма е купата. След това си представете, че изливате главоболието в малко по-малка купа без да разливате. След това продължете да изливате течността във все по-малки и по-малки купи, а главоболието постепенно ще намалява.
 • Можете да използвате и болкоуспокояващи само с еднаактивна съставка, но не трябва да ги приемате повече от пет до десет пъти в месеца.

Успокояваща билкова напитка

Пригответе си билкова напитка, която да пиете на глътки през целия ден. В купа смесете 30 гр. шапиче, ментаихмел. За да си приготвите доза за един ден, добавете половин литър вода към три чаени лъжички от сместа. Оставете да престои 1 минута и след това прецедете. Можете да си приготвите и чай за успокояване от мента.

Чай от кора на върба срещу болката

Кората на бялата върба съдържа ацетилсалицилова киселина, поради което действа срещу болката. Можете да пиете по две чаши дневно. Бавно кипнете една цяла чаена лъжичка от нарязана на парченца кора от върбав четвърт литър вода, махнете чая и го оставете да престои за около пет минути.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ