• Бърза доставка от куриер
 • Връщане на парите в 14-дневен срок
 • Купи на изплащане
Алкохолът не решава проблемите със съня. Той ги създава!

Алкохолът не решава проблемите със съня. Той ги създава!

Алкохолът не решава проблемите със съня. Той ги създава!

 

Пиете ли по едно-две питиета вечер, за да се отпуснете и по-лесно да заспите? Ако отговорът ви е положителен, значи сте част от многото хора, които се заблуждават, че алкохолът им помага да релаксират и да заспиват по-бързо. Истината е, че той не решава проблемите със съня, той ги създава!

Ефектите на алкохола в организма протичат в две фази. В първата се появява неговият стимулиращ ефект, а втората, която настъпва и по-късно, е свързана със седативното му въздействие (появява се отпускане и отпадналост). Съвременните проучвания показват, че ефектите на алкохола, особено стимулиращите, се появяват през определени периоди на 24-часовия (циркаден) цикъл на тялото. И са най-силно изразени вечер!

Затова, ако смятате, че няколко питиета преди лягане ще ви помогнат да заспите, бъдете сигурни, че грешите. Консумацията на алкохол непосредствено преди сън е по-вероятно да ви държи дълго време будни. Освен това ще спите неспокойно, а времето, прекарано в дълбок сън, ще намалее драстично. 

Тези резултати предизвикват интерес относно влиянието на алкохола в зависимост от времето, в което е консумиран. Учени от Университета Браун изследват как ефектът на умерена консумация на алкохол може да варира в зависимост от циркадния ритъм и времето на употребата му. Те откриват, че пиенето през нощта и преди лягане има много по-голям стимулиращ ефект в сравнение с консумацията на алкохол по време на другите часове на денонощието.

В проучването участват 27 жени и мъже на възраст между 21-26 години. Четири пъти в денонощието и в различни часови зони им се дават алкохолни питиета. Резултатите категорично показват, че хората с по-голям процент алкохол в организма, заспиват по-трудно. В седативната фаза алкохолът може да доведе до сънливост, но не и до спокоен сън. Освен това седативната фаза настъпва по-бързо, когато човек е употребява алкохолът през деня. Вечер нещата стоят точно обратното. Тогава стимулиращият ефект е най-силен.

Тези резултати са важна крачка напред към разбиране влиянието на алкохола върху нашия организъм. Но най-важното е, че опровергават твърденията, че ако изпием няколко питиета преди лягане, ще спим по-добре. 

 • Възможности за плащане в зависимост от твоите нужди
  Можеш да платиш он-лайн чрез кредитна карта, на лизинг с до 36 месечни вноски или при получаване на продукта.
 • 100% гаранция
  Ако по някаква причина не си напълно удовлетворен от продукта, който си поръчал, можеш да го върнеш съгласно условията в документите, придружаващи продукта.
 • Обади ни се
  За доставка, отказ от поръчка, гаранции, сервиз и оплаквания: 02/80 843 56
 • Сигурност
  Заплащане при доставката, без риск от злоупотреба с твоята кредитна карта. Ние гарантираме пълна конфиденциалност на твоите лични данни.

Дормео България

Kaчествени матраци, протектори, матраци с мемори пяна, топ матраци, възглавници, завивки, спални бельо и комплекти и аксесоари. Всичко от което имаш нужда за комфортен и здравословен сън.

При възникване на спор, свързан с покупка онлайн можете да ползвате сайта ОРС.

Запиши се тук за нашия електронен бюлетин:

ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ

Всички матраци Дормео с 0 лв. доставка и на изплащане с 0% лихва!

Виж повече