Твоята количка е празна!

Опитай
 • Бърза доставка от куриер
 • Връщане на парите в 14-дневен срок
 • Купи на изплащане

Искам да си купя матрак. Какво трябва да знам?

Съвет за избиране на точния матрак

„Време е да си купя нов матрак“. Повечето хора изричат тази фраза, когато пружините вече драскат гърбовете им, а матрачният протектор е замърсен и подгизнал от пот – цялостната повърхност е толкова неравна, че не е възможно да поставиш върху нея яйце, без то да падне. Защо да удължаваш тази агония? В момента на пазара изборът на матраци е огромен.

Освен това, изборът на матрак не е толкова сложен, колкото изглежда. Въпреки това виж на какво трябва да се основава.

Избор на матрак

Доста често, без да го желаем, ставаме заложници на лошото здраве и без да искаме си вредим. Ако спиш на стар, износен матрак, вероятно вече имаш оплаквания (или съвсем скоро ще имаш) най-вече от безсъние. Няма да си отпочинеш добре, а ще усещаш болки в кръста все едно спиш на релсите. 

Съгласни сме – матраците струват повече от един хляб, но хлябът скоро се изяжда, докато матракът използваш дълги години. Ако изчислиш като разделиш цената на матрака на броя дни, които ще го използваш, ще установиш, че се падат по няколко стотинки на ден. Освен това, добрият матрак означава добър сън, а оттам и добро здраве.  

Размерът на матрака

Подходящият за теб матрак трябва да е поне 20 сантиметра по-дълъг от височината ти. Препоръчаната широчина на матрака е 90 см на човек. Ако матракът е прекалено тесен, с партньора ви ще си пречите. Ако ще сменяш само матрака си, а не цялата спалня, измери рамката, за да си сигурен, че взимаш подходящия за теб размер.

Позиция на сън и твърдост на матрака

Когато избираш матрак, трябва да помислиш в каква позиция спиш. Някои части на тялото ще бъдат притиснати повече от други, затова твърдостта трябва да е различна на тези места. Ако спиш предимно по гръб, за теб ще е по-подходящ твърд матрак. Гръбнакът ти се нуждае от добра опора, ако лежиш по гръб. Ако спиш настрани, избери по-мек матрак, който ще оказва мека подкрепа на бедрата и раменете.

Ако спиш само настрани, твърдият матрак е неподходящ за теб, защото най-вероятно ще се оказва натиск на определени места, което ще увеличи кръвното ти налягане, а високото кръвно пречи на добрия сън, като те кара да се будиш.

Ако обичаш да спиш настрани, трябва да избереш матрак, адаптиращ се по формите на тялото ти. Най-подходящият за теб матрак трябва да има по-мека, горна част, за да оказва подходяща опора на бюста и по-твърда, долна част. По този начин, гръбнакът ти ще има необходимата опора и натискът върху ставите и мускулите няма да е прекален.

Цени

Повечето хора са склонни да изхарчат повече пари за елегантна рамка за спалня, отколкото за качествен матрак, а това е жалко. Все пак ти спиш на матрака, а не на рамката. Ако се колебаеш относно решението си, консултирай се с продавача в магазина. Той или тя най-вероятно са чували много мнения на клиенти за матраците, които продават, затова могат да те посъветват кой е подходящият за теб матрак.

Помисли за хигиената

Въртиш се и не можеш да заспиш? Може би това се дължи на факта, че матракът ти не е добре проветрив и задържа неприятни миризми и прах. Моля, не повтаряй грешката си и избери матрак, който не събира прах, бактерии и не задържа неприятни миризми.

Специални изисквания

 • За бебета се препоръчва малко по-твърд матрак, за да имат по-добра опора за гръбнака, докато растат. Освен това, този матрак трябва да се поддържа лесно.
 • На възрастните хора се препоръчва да спят на по-мек матрак, който ще предпазва ставите им от прекален натиск. Освен това, кръвообращението е по-бързо и по-добро, когато спят на по-мек матрак.
 • Бременни жени спят повече по гръб, върху бедрата им натискът е най-голям, затова за тях най-подходящ е мек матрак. 

Създай идеалното място за сън за твоето дете

Когато избираш мебели за детската стая, увери се, че те са качествени, безопасни и няма да навредят на здравето на детето ти. Прочети нашия гид, за да избереш най-доброто.

Да избереш най-подходящия матрак е необходимост

Правилно избраният матрак гарантира добро здраве и здравословен сън за твоето новородено:

 • Матрак с твърда повърхност се препоръчва за първите няколко месеца, за да може нослето на бебето да не потъва в меката повърхност. Ако новороденото лежи върху твърде мека повърхност, то може да се задуши, като забрави да диша.   
 • Едногодишното дете, което може да повдига глава, вече може да спи върху по-мек матрак. Деца на една година вече могат да спят на пяна Екосел или Мемори пяна.

Дормео препоръчва:

 • Двустранен  матрак за бебета за най-малките: по-твърдата страна е предназначена за новородено, а по-меката – след като навърши една година.

Избери възглавница, адаптираща се към растежа на детето

Бебета, под една година, обикновено не се нуждаят от възглавница. След това се препоръчва да увеличаваш постепенно височината на възглавницата, според предпочитанията на твоето дете. Можеш да направиш това като използваш три-слойна възглавница. По този начин увеличаваш височината и мекотата на възглавницата.

Възглавницата трябва да бъде направена от адаптивен, мек материал, който да осигури подходяща опора на главата на бебето, за да се чувства то удобно.

Дормео препоръчва три-слойна възглавница за деца Мемосан  3D, направена от слой пяна Екосел®  и 2 слоя мемори пяна.

Избери продукти, които те защитават от акари, бактерии и плесени

Акарите бързо колонизират матрака ти, плюшените играчки и завивките. Те причиняват алергии, които после ще навредят на децата ти до края на живота им. Затова купувай на децата си продукти за сън с анти-алергична защита.

Дормео  препоръчва:

 • Бамбук и Алое Вера имат защита Clean Effect срещу акари, бактерии и плесени.
 • Двустранният Бейби матрак е направен от пяна Екосел, който да оказва необходимата поддръжка на растящото тяло на детето ти. Протекторът му може да се отстранява, за да се поддържа максимална хигиена.
 • Три-слойната възглавница за деца Мемосан 3D е направена от мемори пяна, отблъскваща акарите.

Леглото остава винаги сухо

Важно е леглото на бебето ти да е сухо и защитено от влага, защото бактериите се развиват по-добре във влажна среда. Преди да поръчаш матрак, трябва да си сигурен, че е добре проветрив. Когато купуваш матрак за новородено или бебе, избери такъв с отстраняващ се протектор, за да можеш често да го изпираш. Препоръчва се да използваш водоустойчив протектор за матрак, за да предпазиш бебето от влага.

Дормео препоръчва:

Матрак от Екосел пяна, осигуряващ добра проветривост. Препоръчваме да избереш от следните матраци на Дормео: Бамбук, Аймемори Силвър или матрак за бебета или деца. За всеки, който иска да обзаведе детската спалня с артикулите на Дормео, препоръчваме да избере от следните продукти: възглавници, завивки и матраци.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ