Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

История на науката за съня

 

Историята на съня ни връща в епохата преди Христа. Още тогава неандерталният човек се отказва от полифазния сън (този, който включва няколко цикъла на сън за едно денонощие) и приема монофазния модел (сън през нощта, будност през деня).

Египтяните пък се опитват да анализират смисъла на сънищата, търсейки пророчества и божествени знаци. Но първата научна теория идва 350 г. пр.Хр от Аристотел, който заявява, че човек се събужда, когато напълно е смелил храната си. Което, разбира се, изобщо не е вярно, но все пак Аристотел заслужава адмирации за опита си.

Останалата част от научното общество пренебрегва изучаването на съня през следващите 2000 години. И така, докато настъпва времето, в което сънят се превръща в една от най-изследваните области на човешкото поведение…

През 1729 г., френски геофизик идентифицира биологичните ритми, провеждайки интересен експеримент. Заинтригуван от цветето Хелиотроп, и по-точно от факта, че през деня отваря цветовете си, а през нощта ги затваря, Жан-Жак д‘Орту де Меран решава да провери дали това биологично поведение е в резултат от слънцето. За целта, той слага растението в тъмно помещение, без наличие на слънчева светлина и установява, че то продължава да отваря цветовете си. Така де Мариан открива „циркадните ритми“ при растенията, смятайки, че се дължат на вътрешен (биологичен) часовник.

При човека този циркаден ритъм представлява 24-часов цикъл, който се задвижва от нашите биохимични, физиологични и поведенчески процеси. Например: влизаме в най-дълбок сън около 2 през нощта; най-ниска телесна температура имаме към 4:30; най-бдителни сме към 10:00, а най-концентрирани – около 14: 30. Този биологичен часовник се развива в съответствие с ежедневните ни навици, дори може да се ресинхронизира, за да отговаря максимално на нуждите и привичките ни.

Историята на съня и сънуването се променя завинаги, когато през 1900 г. скандалният Зигмунд Фройд публикува противоречивата си книга „Тълкуване на сънищата“. Той буквално революционизира начина, по който приемаме себе си. Излагайки теорията си за трите нива на личността – Ид (То)-Его-Свръх Его, той на практика дава едно разширено научно разбиране на ума и онези мотиви, които са скрити от съзнанието. Той показа, че нашите умове имат скрити спомени и желания. А сънищата ни не съдържат пророчески елемент, а по-скоро психологически прозрения.

Малко след това започва революцията в изучаването на съня. Учени от цяла Европа започват да документират физиологията на съня. Изследват мозъчните вълни с ЕЕГ апаратура и свързват REM съня с етапите на сънуване.

През 1924 г. немският психиатър Ханс Бергер забелязва, че има различни модели на вълните по време на сън и в будно състояние.

През 1938 г. учените Клейтмън и Ричардсън се опитват да преминат към 28-часов циркаден ритъм, изолирайки се напълно от сигналите на околната среда, но опитът е по-скоро безуспешен. 20 години по-късно, през 1952 г., Клейтмън открива REM фазата на съня или фазата, през която очите ни се движат бързо.

През 1970 г. психологът Ричард Бутзин показва, че безсънието може да е следствие от климатика в спалнята! Което предизвиква огромен интерес в сферата на психологията на съня.

През 2005 г. Националният Институт по Здравеопазване в САЩ излиза с теорията, че когнитивно-поведенческата терапия е вариант на лечение на безсънието.

От няколко години все повече се утвърждава теорията, че можем да контролираме сънищата си. Или как да сънуваме така нареченият LUCID сън? Има множество проучвания и за факторите, които влияят на съня и на сънищата ни. Но въпреки положеният труд и десетките изследвания, повечето учени твърдят, че тепърва ще откриваме нови и интересни неща за тази необятна част от човешкото поведение. 

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ