Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Как да изберем перфектния за нас матрак?

Изберете матрака според позицията на сън

Има три основни позиции за сън и според тях се определя колко твърд трябва да е матракът. Трите позициите са: по гръб, по корем и настрани. Позицията, в която спите най-често, е най-важен фактор за избор на матрака.

Различаваме се по много неща, също и по позицията, в която спим

Всеки човек спи по уникален начин и няма определяща скала за това колко твърд да бъде матракът. Но съществуват общоизвестни правила, с които да изберете подходящ матрак за вас и партньора ви.

Позиция по гръб и настрани

Позициите по гръб и по корем изискват различна опора на тялото. В страничната тялото има по-малък контакт с повърхността на леглото, а главата (в сравнение с тази по гръб) е разположена по-високо.

Малцинството: спящите по корем

Хората, спящи по корем, са малцинство. Позата по корем прилича на тази по гръб, защото и при двете тялото е изтегнато върху леглото, а главата е разположена възможно най-близо до повърхността на възглавницата. Единствената разлика е, че спящите по корем накланят главата си на една страна или я подпират с ръце.   

Не знаете каква е позицията ви за сън?

Ако не сте сигурни към коя категория принадлежите, можете да разберете по два начина. И двата са много лесни. Ако спите сами, отбелязвайте си в каква позиция се будите обикновено всяка сутрин. Тялото ви може да заеме най-различни пози за тези приблизително 20 минути, които ви трябват, за да заспите. Но позата, в която се будите, показва как всъщност сте лежали през цялата нощ. Това е позицията, която най-често заемате.  

Попитайте партньора

Ако не спите сами, помолете партньора да наблюдава как спите. Със сигурност той или тя могат да ви кажат каква е позицията ви на сън.

Златната средата: среднотвърд матрак

В съгласие с мнението на медицинските специалисти, среднотвърдият матрак е най-добър за нашето здраве. Въпреки това, вашата позиция на сън може да повлияе на вашето решение (ако искате да се отклоните от златната среда).

По-твърд матрак за спане по-гръб

За спящите по гръб са подходящи модели твърди матраци. Понеже при такава позиция цялото тяло се разполага върху матрака, тежестта му се разпределя по-равномерно, отколкото в страничната.

Защо не се препоръчва да спите на прекалено мек матрак?

Ако матракът е прекалено мек, по-тежките части на тялото потъват дълбоко в матрака, а това натоварва гръбнака. Затова матракът трябва да бъде адаптивен и да не позволи на тялото да потъне, за да може гръбнакът да запази естествената си извивка. 

По-меки матраци за странична позиция

Хората, спящи в тази позиция, се нуждаят от по-мек матрак. Тежестта на тялото е разположена върху по-малка повърхност и по-голямата част от тежестта се разполага върху раменете. Матракът трябва да е достатъчно адаптивен, за да може тялото да потъне спокойно в него.

Важно е главата да получава необходимата подкрепа

Разстоянието между главата и повърхността на матрака е по-голямо. Затова, ако нямате по-висока възглавница, е важно да можете да потънете по-дълбоко в матрака, за да не се наклони главата в неестествена позиция, докато спите.

По-твърд матрак за позиция по корем

Предпочитащите да спят по корем се нуждаят от по-твърд матрак, защото както и при позицията по гръб, теглото им е разпределено равномерно. В тази позиция раменете не потъват прекалено дълбоко в матрака, но ако матракът е прекалено мек, той не може да окаже нужната поддръжка на таза.

Какъв матрак да избера, ако имам болки в кръста?

Добрият сън е безценен. Той определя живота ни всеки ден, как ще се чувстваме за по-дълъг период от време и дали ще се радваме на добро здраве. Неподходящата повърхност за сън може да причини болки в гръбнака и кръста. С нашите практични съвети вие ще изберете най-подходящия за вас матрак. Това може да реши ваши вече съществуващи здравни проблеми и да предотврати появата на нови.  

Матракът ще изберете лесно. След като вие сами се познавате добре, знаете какви са потребностите ви, какво не е подходящо и какво е най-доброто за вас. Ето няколко съвета и от нас:

Перфектната подкрепа

Изберете матрак, който ще позволи на гръбнака ви да отпочива в естествена позиция. Ако матракът е прекалено твърд, гръбнакът и мускулите остават напрегнати през цялата нощ, докато върху прекалено мека повърхност, гръбнакът ще потъне дълбоко в матрака, като в хамак. И двата случая могат да доведат до поява на болки, което може да увреди здравето ви. Добрият матрак оказва подкрепа на гръбнака, поддържа го в естествена позиция и дава възможност на мускулите да се отпуснат напълно.

Подходящият матрак разпределя равномерно тежестта на тялото, когато легнете. Прекалено твърдият матрак оказва необходимата поддръжка частично, само на няколко места. Въпреки това, ако матракът е прекалено мек, няма да ви окаже правилна подкрепа на тялото на местата, където е най-необходимо.

По гръб, по корем или настрани?

Позицията на сън определя кои части на тялото влизат в контакт с матрака и върху кои от тях ще има най-голям натиск. Ако през по-голямата част през нощта спите по гръб, тежестта на тялото ви е разпределена по-равномерно и върху по-голяма повърхност, затова по-твърдият матрак е точният избор за вас. Гръбнакът се нуждае от по-голяма опора, за да поддържа правилна и естествена позиция.

Ако предпочитате да спите в странична позиция, най-големият натиск е върху раменете и бедрата. В такъв случай, по-твърд матрак не е подходящ, защото ще пречи на кръвообращението в зоните, където натискът е най-голям. Последицата от това е, че ще се събудите, защото ще усетите необходимост да се обърнете. Подходящият матрак може да е леко мек, но същевременно да оказва достатъчно подкрепа и да се адаптира към формите на тялото.

Ако обикновено спите по гръб, изберете матрак, който разпределя равномерно тежестта на тялото и в същото време се адаптира към формите му. Най-добрата комбинация е матрак с твърдо ядро, покрито с по-мек, горен слой; докато по-твърдата част оказва поддръжка на гръбнака и не му позволява да се огъва, горният слой осигурява по-голям комфорт за мускулите и ставите.

Какво е най-важното?

Когато избирате матрака, следете най-вече за разпределението на тежестта. Когато легнете, тя трябва да е равномерно разпределена върху цялата повърхност.

Трябва да усещате най-голяма подкрепа в областта на таза, врата и раменете.  

При повечето матраци, тежестта на тялото се концентрира в една точка, най-вече под седалището. Уверете се, че избраният от вас матрак оказва поддръжка на цялото ви тяло и позволява на гръбнака да остане в правилна позиция, докато спите.

Изпробвайте!

Понеже всеки има различни предпочитания, със сигурност ще искате да опитате избрания от вас матрак. Ако отидете в магазина и прекарате лежащи върху него 10-20 минути или половин час, този тест няма да е същият ако го вземете няколко седмици у дома. Ако спите на него през това време, ще можете да решите дали това е точното решение за вас за следващите години.

Затова Дормео ви дава 30-дневна гаранция и ако след този тестови период не сте доволни от матрака си, ние ще ви възстановим парите. Можете да поръчате матрака само според описанието му, а после да имате достатъчно време да го тествате. Това е единственият начин да разберете дали избраният матрак е подходящият за вас.

И това не е всичко - можете да вземете матраци Дормео с безплатна доставка и на изплащане с 0% лихва. А гаранцията им е до 15 години!

Разгледайте нашата селекция матраци тук>>>

 

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ