Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Как всъщност се отразява алкохола на съня?

 

На всекиго се е случвало поне веднъж да изпие едно алкохолно питие за успокоение преди лягане. А не рядко питиетата са и повече! И, да, това наистина е начин човек да заспи по-бързо, но съвсем не и да си осигури качествен и релаксиращ сън!

 

Едно от най-новите изследвания показва, че ако едно питие може да ви накара да задремете, то вероятността да имате неспокоен сън и да се събуждате през нощта е по-голяма. А това определено няма да ви помогне да сте свежи и отпочинали на сутринта, нали?

 

За целта на изследването група учени са преразгледали 20 проучвания, в които са участвали 517 души, подложени на тестове в 38 различни лаборатории. Доброволците е трябвало да пият различни количества алкохол. Малките дози били от 1-2 напитки, умерените от 3 до 4 питиета, а големите от 4 и повече питиета. Освен това, докато някои проучвания се обосновавали на резултатите от само една „пиянска“ нощ, то други обхващали доста по-продължителен период от време. Не е без значение и че повечето от участниците са били напълно здрави млади хора, без проблеми с алкохола.

 

Крайните резултати от въпросното проучване довели учените до  извода, че незабавното и краткосрочно въздействие на алкохола, е да се намали времето, необходимо за заспиване. „Колкото по-висока е дозата обаче, толкова по-голямо е въздействието й върху увеличаване на дълбокия сън“ - обяснява водещият автор на изследването Иршаад Ебрахим.

 

„Това дава обяснение защо толкова много хора разчитат на алкохолните напитки, за да заспят, въпреки предупрежденията на експертите, че така само отлагат негативните последствия от недоспиването. Дори нещо повече. Такова „приспиване“ може да се превърне в перманентно безсъние“ - допълва експертът.

 

Всичко това представя по-сложна картина на това как алкохолът влияе на съня и как по този начин може да повлияе и на здравето като цяло. При всички изследвания станало ясно, че алкохолът увеличава така нареченият дълбок сън в първата половина на нощта. В тази си фаза сънят се отразява благотворно за възстановяването и лечението на костите, мускулите и други важни тъкани в тялото, както и за поддържането на силна имунна система.

 

„Дълбокият сън обикновено ускорява процесите на възстановяване и релаксация в организма“ - споделя Ебрахим. Но едновременно с това той предупреждава, че увеличаването на този етап на съня посредством алкохол може да се влоши съня при хората, предразположени към проблеми със съня и сънна апнея.

 

И което е по-важно! Отдавна е известно, че пиенето на алкохол намалява дължината на REM съня. Той е най-дълбокият етап на сън, в който се случват сънищата и споменът за тях се запазва. Освен това именно тогава се подпомага запаметяването. Според новото проучване 1-2 питиета преди лягане могат да могат да удължат състоянието на дълбок сън, но без да засягат REM съня. Но повече алкохол може да го прекъсне!

 

Ето защо в никакъв случай на алкохола не трябва да се гледа като на приспивателно! Една дива пиянска нощ ще ви направи неспокойни и уморени на следващия ден, нали? Със сигурност сами сте се убеждавали в това!

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ