Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Липсата на сън уврежда гените ни!

 

Липсата на сън уврежда гените ни!

 

Липсата на достатъчно сън е свързана с редица здравословни проблеми – от диабет и сърдечно-съдови заболявания, към депресия, отслабване на имунната система, затлъстяване и отпадналост. Всички добре знаем колко лоши могат да бъдат последиците от недоспиването. Но знаем ли защо се получава така?

 

Връзката между заболяванията и лошия сън все още остава недобре разбрана. Но скорошно проучване може тотално да промени това. То излезе с твърдението, че, ако не спим достатъчно, това може да доведе до нарушение и потискане на нормалната дейност на стотици гени в тялото ни!

 

Само 1 седмица липса на достатъчно сън променя дейността на над 700 гени! Това има сериозна връзка със заболяванията ни. Засегнатите гени участват във важни биологични функции – стреса, имунната система, циркадните ритми, метаболизма, възпаленията… А с нарушенията на тези функции са свързани множество здравословни проблеми!

 

Циркадните ритми

През последните години научихме много за важното значение на циркадните ритми или 24-часовия циркаден часовник. Прекъсванията и нарушенията на тази циркадна форма се свързват с много здравословни проблеми, включително и психични разстройства, деменция, автоимунни заболявания, диабет, рак и др.

 

Метаболизмът

Лошият сън може да доведе до метаболитни заболявания, също така и до затлъстяване, метаболитен синдром, диабет. Сънят е критичен фактор при регулиране на теглото. Липсата му е една от основните предпоставки за затлъстяване. Проучванията показват, че, ако не се наспиваме добре, увеличаваме риска от диабет и инсулинова резистентност.

 

Възпаленията

Възпаленията в организма са свързани с дълъг списък от здравословни проблеми., включително сърдечно-съдови заболявания, хронична болка, диабет и рак. Недоспиването е свързано с увеличаване на възпаленията. Проучване установи, че хората, които спят 6 часа или по-малко на денонощие, имат по-високи нива на възпаление в сравнение с тези, които се радват на 6-9 или повече часа сън.

 

Имунната система

Редица изследвания доказват връзката на съня с функционирането на имунната система. Резултатите са категорични – лошият сън или липсата на сън застрашават нормалната й дейност.

 

Стресът

Връзката между съня и стреса е сложна. Както стресът може да окаже лошо влияние върху съня, така и липсата на сън увеличава риска от стрес, както и влияе отрицателно на начина, по който можем да реагираме на него. Освен това, недоспиването се свързва с хормонални промени, които пък оказват своето негативно влияние върху стреса. Липсата на сън е предпоставка за трудно справяне с емоционалните преживявания и може да удължи периода на стрес и тревожност.

 

Съществува изобилие от доказателства, затвърждаващи зависимостта между съня и тези (а и много други) здравословни проблеми. Но целта беше да се очертаят основните насоки и пътища, чрез които сънят влияе на здравословното ни състояние. Защото в днешно време не са малко тези, които подценяват значението му! Важно е хората да разберат, че здравето им зависи пряко от количеството и качеството на техния сън.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ