Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Какво прави 1 матрак добър? Материите трябва да са дишащи

В каква степен материалите, използвани за производство на матрака, оказват влияние върху качеството на съня? Кои материали са най-щадящи за тялото? Колко важно е изберем подходящи материали, които ще се допират до кожата ни като например чаршафи, одеяла и калъфки за възглавници?

Най-добрият състав на матрака

Когато става дума за качеството на съня, важен фактор е добреобмисленият избор на комбинацията материали, използвани в матрака.

На пазара има богат избор от модерни, здравословни, екологични и качествени материали. Правилно избраният матрак трябва да е изработен от пяна или латекс, оформящи се по тялото и осигуряващи възможно най-добрата поддръжка на гръбнака и бедрата. Той трябва да може да облекчи болките в кръста и ставите, причинени от предишния матрак, който не е оказвал подходяща подкрепа.

Проблеми с кръвообращението, както и болки в раменете, ханша или коленете, могат да бъдат намалени с помощта на матрак от пяна, „запомняща“ формите на тялото, която се адаптира и не оказва съпротивление. Така предотвратяваш проблема с поява на болки в определени места на тялото, образуване на рани от лежане, а усещането е несравнимо – все едно свободно се носиш по въздуха.

Правилният избор на материали

Матрак, с ядро, направено от качествени материали, не е достатъчен, за да бъде сънят ти наистина върховен. Важно е и ядрото да е заобиколено от правилно избрани материи. В леглото прекарваме една трета от живота си, затова то винаги трябва да бъде чисто и удобно.

Използваните материи на матрака трябва да са издръжливи и подходящи за вашето здраве, антибактериални и проветриви. Те трябва да предотвратят разпространението на вредни организми и рискове за здравето (влажност, неприятни миризми, както и статично електричество, което подпомага събирането на прахови частици), възпрепятства излишното потене и т.н.

Хора, страдащи от алергии трябва особено да внимават при избора на материали; за тях са подходящи антистатични и антибактериални фибри, например въглерод или сребро.  

Сребърните фибри предотвратяват задържането на неприятни миризми, докато въглеродните са много леки и издръжливи. Ако се потиш, докато спиш, тогава трябва да избереш порест материал, който е издръжлив на влага и директна слънчева светлина.

Целулозните фибри са произведени с грижа за природата, те са приятен за тялото материал- изключително меки.

Естествени фибри

Те са най-удобният материал, отговарящ на най-стриктните екологични и здравни стандарти, имат и допълнителни свойства, с помощта на които осигуряват удобство и комфорт.

Фибрите от естествен бамбук и соя са невероятно меки, много повече от памука. Те са приятни на допир: имат антибактериален ефект и са добри проводници на топлина. В момента можеш да избираш от все повече увеличаващия се брой на различни целулозни фибри.

Целулозните фибри са екологични, изключително приятни на допир, осигуряват отлична терморегулация.

Мека коприна или кашмир са два от най-честите избори. Добавянето на нови, свежи материали, като порести фибри изпаряват влажността и осигуряват чисто и свежо място за сън.

Особено внимание трябва да отделиш на материите, които са в директен контакт с кожата. Въпреки че предпочитаме естествени материали, напоследък и изкуствените придобиха популярност, след като имат свойствата на естествените: същите функционалност и усещания, когато са в контакт с кожата.

Помисли, преди да купиш

Изборът на нов матрак не е лесно решение, затова отдели време, сравни различните видове матраци преди да решиш.

• Запитай се какво очакваш от новия си матрак.

• Недоволен си от стария си матрак? Какво точно не ти харесва?

• Помисли за навиците, желанията и проблемите си. Как спиш обикновено: по гръб, настрани или по корем? Матракът оказва ли на тялото ти поддръжката, от която то се нуждае?

• Често ли усещаш болки в кръста или гърба? Раменете през нощта те болят? Крайниците ти изтръпват често?

• Потиш се и ти е топло, докато спиш?

• Чувствителен си към праховите частици, предразположен си към алергии, имаш астма? Отговорите на тези въпроси ще ти помогнат да си избереш правилния матрак, което за по-дълъг период от време ще ти гарантира спокоен и качествен сън. Благодарение на материалите и голямото разнообразие на продукти, има решение за всяко изискване и подходящо предложение за всяко желание и навик.

Как да се избавиш от алергените в спалнята

Алергиите и нарушенията в съня имат различни причини, например прах, акари и плесени. Всички тези неприятни неща показват присъствието си през нощта чрез кихане, запушен нос, насълзяване на очите, сърбеж, дихателни инфекции, което означава неспокоен сън за теб, и за семейството ти.

Проблемите със съня често причиняват умора, ниска продуктивност и нервност на следващия ден, което вреди на качеството ти на живот.

Матраците, възглавниците и чаршафите обикновено са удобни гнезда за развитие на милиони акари, обичащи влажна среда. Средно, човек отделя литър пот всяка нощ; тя се просмуква в матрака, възглавницата или одеялото, а това създава идеална среда за развитие на такива микроорганизми.

Най-лесните начини да се избегнат натрупване на алергени в дома са:

  • Избери матрак, предпазващ те от акари, прах и бактерии
  • Използвай антиалергични възглавници и одеяла
  • Измий спалните завивки, одеяла и възглавници на 60 °C, за да унищожиш акарите
  • Матраците са добре защитени с антиалергични калъфи, които трябва да се перат често, за да пазят матрака чист
  • Отстрани дебелите килими от спалнята
  • Не забравяй да изпереш и плюшените играчки, защото алергените лесно се разпространяват в тях
  • В спалнята трябва да има големи, лесно почистващи се, плоски повърхности и много малко събиращи прах

Проветри дома си, дори времето навън да е студено.

Проблеми със съня?

Ако изпиташ внезапни проблеми със съня, постоянно се мяташ или въртиш, будиш се по средата на нощта, защото ти е неудобно, сънят ти се нарушава от болки в гърба или краката – всичко това може да се дължи на матрака ти. Наблюдавай как се променя съня ти при изненадващи или дълготрайни обстоятелства, за да решиш дали ти трябва нов матрак.

Кога е подходящо време да започнеш да мислиш за нов матрак?

Някои хора считат, че на всеки седем години в живота им настъпва промяна. След седем години, матракът вече е доста използван (около 20,000 пъти) и трябва да бъде сменен. Ако си купиш наистина добър матрак, използвай го до 10 години.

Ето някои убедителни причини, поради които да смениш матрака си:

1. Продължителна болка в гърба

В тази ситуация, трябва да вземеш под внимание две неща: начина си на живот и матрака си. Ако прекарваш дълги часове, седейки в една поза, включително шофиране или си чувствителен при смяна на температурите, гърбът може да те заболи в края на деня. Затова трябва да направиш промени в начина си на живот. Започни да се упражняваш. Това помага за подобряване на кръвообращението, дава енергия на мускулите и облекчава напрежението в гърба.

Друго важно нещо е да се увериш, че си намерил най-подходящия матрак за гърба си: твърд, но и удобен. Твърдите матраци оказват добра поддръжка на гръбнака и не позволяват изгърбване. Ако си свикнал с мек матрак, ще изпиташ първоначален дискомфорт, въпреки че след няколко дни тялото ти ще свикне.

2. Матракът започва да хлътва

Матракът трябва да оказва добра поддръжка на теглото на тялото и то за дълъг период от време: часове, дни, седмици, месеци и години – доста дълго наистина! Въпреки че материалите, използвани в матраците са гъвкави и издръжливи, някои матраци с времето започват да хлътват. Когато това се случи, ти губиш очакваната подкрепа и изискван комфорт. Време е за нов матрак. Затова, ако матракът ти стане на бучки или почне да провисва над рамката, време е да си купиш нов. Матракът трябва да не се движи, дори когато стоиш върху него. Ако когато повдигнеш матрака във въздуха, страните започват да провисват, трябва да обмислиш да си купиш нов.

3. От твърдо до меко

Ако матракът ти е много твърд, ще можеш буквално, когато хвърлиш монета над него, тя да отскочи. Ако когато хвърлиш монетата и тя просто падне, значи е време за промяна. Ако имаш проблеми с гърба, изследвания на съня показват, че трябва да спиш на по-твърди матраци, защото те оказват по-добра опора на гръбнака. Ако матракът загуби твърдостта си, понеже е бил използван дълго и върху него са скачали децата ти, то болките  в гърба могат да се влошат.

4. Акари

Когато спим, нашето тяло отделя мъртвите си клетки всяка нощ. За нещастие, акарите – микроскопични организми, които живеят в прахта и се възпроизвеждат в нашите матраци, се хранят с тези мъртви, кожни клетки. Само след няколко години употреба, матракът може да съдържа от 10,000 до 1,000,000 живи акари.

Въпреки че използването на чаршафи с ластик, почистването на матраците от прах и честото изпиране на чаршафите може да намали общия брой на тези акари, е невъзможно да се отървеш напълно от тях и ако не си внимателен, можеш да развиеш алергия към прах. Затова, ти препоръчваме да сменяш чаршафите си, когато е необходимо.

Дормео предлага идеалния за теб матрак

Над един милион потребители са опитали матраците ни и са напълно доволни от тях, като броят им нараства всеки ден. И това не се дължи само на качествените материали. Или на анатомичните или ортопедични свойства. Дори не и на гаранцията от 15 години. Истината е, че матраците Дормео са невероятно удобни и ти дават съня, който заслужаваш.

8 причини да си купиш матрак Дормео:

1.    30 дни тест период; 15 години гаранция

2.    Най-високо качество, проветривост, анатомични и ортопедични свойства

3.    Най-новите материали, иновативни дизайн и технологии

4.    Матраците Дормео отговарят на високите стандарти на тестовете T&A

5.    Цените са съвместими с всеки бюджет: размерите са за всякакво тегло и форми на тялото

6.    Специални третирания за отлична хигиена

7.    Доставяме Дормео до твоя дом

8.    Възможност за плащане на вноски

Изборът на удобен матрак помага на децата ти да бъдат по-успешни в училище

Със сигурност искаш най-доброто за детето си, и най-вече да има голям успех в образованието. Въпреки това, всичко зависи от редица фактори, а за някои от тях дори не можеш да се досетиш.    Един от най-важните фактори за успешно образование е качествен сън в достатъчно количество, а това зависи най-вече от матрака, на който спиш.

Неправилно избраният матрак се отразява на качеството на съня.  

Ако детето ти не спи на качествен матрак, това може да понижи качеството на неговия/нейния сън.

Неправилно избраният матрак може да създаде проблеми със заспиването, а в резултат детето няма да има достатъчно енергия за предстоящия ден.

Анатомичните свойства на матрака също са важни: ако той е с лошо качество, може да причини болки в гърба и врата, не само при по-възрастни хора, за които подобни проблеми са типични, но също и при децата. В най-лошия случай може да причини проблеми в растежа и развитието на детото, което ти определено искаш да избегнеш.

Правилно избраният матрак означава най-добрият сън

Правилно избраният матрак е ключът към спокоен и възстановяващ сън: осигурява на детето правилна поддръжка в зоните на тялото, където има най-голяма потребност. Затова е толкова важно, матракът да е правилно подбран, за да отговори на индивидуалните нужди на детето.

Матракът трябва да има подходящото ниво на твърдост; независимо дали ще избереш мек или твърд матрак, ядрото трябва да е достатъчно твърдо, за да окаже необходимата опора. С течение на времето, матраците губят твърдостта си, затова обръщай внимание на инструкциите на производителя и сменяй матрака си, когато срокът му на годност изтече.

Размерът на матрака също е важен; децата растат бързо, затова следи да не го надрастнат. Не забравяй и широчината на матрака. Големината на стаята на детето ще определи размерите на матрака, освен това се съобрази и с това как спи детето ти. Ако то се върти много в леглото, трябва да му вземеш по-широк матрак, за да му осигуриш възможно най-спокоен и комфортен сън.

Само, когато вземеш всички фактори под внимание, можеш да избереш точния матрак, което осигурява на детето ти добър сън, а оттам и по-добри резултати в училище.

Достатъчно добър сън - ключът към успешното обучение.

Успехът на детето ти в училище, разбира се, не зависи само от качеството на съня, а и от други важни фактори. Въпреки това, ако проблемът е в съня, това може лесно да се промени и подобри, за да може детето ти да има възможно най-добри резултати в училище. Ако детето ти няма талант за математика, едва ли можеш да го промениш. Въпреки това, ако детето ти има трудности при писане на домашните си, защото не се е наспало добре, и трудно се концентрира върху числа, това може и трябва да се промени.

Мнозинството от децата, които имат проблеми със съня, най-често си лягат много късно. Експертите са забелязали, че това се дължи на модерните технологии; децата прекарват повече време пред телевизията, сърфират в Интернет или играят компютърни игри, затова не спят достатъчно дълго. Препоръчваме ти да изнесеш всички електронни уреди за забавление от спалнята, твоите и на децата ти (или поне само вечер), за да могат да се наспят добре. Всеки ненужен звук или светлина се отразяват на качеството на съня ти.

Последствията?

Най-вероятно си забелязал как недостатъчният сън се отразява на детето ти, въпреки че понякога е трудно да се разпознаят последиците от хроничната липса на сън, ти можеш погрешно да ги отдадеш на друга причина.

Деца, които не се наспиват достатъчно или спят лошо, имат трудност да се концентрират. Те забравят по-лесно, липсва им необходимата енергия и са раздразнителни: всичко това значително намалява нивото на постижения в образованието.

Пътят на успеха

Само с няколко лесни стъпки ще помогнеш на детето си да постигне по-добри резултати в училище. Увери се, че детето ти има правилен ритъм на сън; обзаведи спалнята му според индивидуалните нужди, имайки предвид какво е най-важното – детето ти трябва има удобен матрак, за да се радва в бъдеще на добро здраве.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ