Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Минимум 6 часа сън, за да сте здрави, свежи и отпочинали!

 

Със сигурност знаете, че сънят е много важен. Но знаете ли колко е вредно за тялото да бъде лишавано от достатъчно часове сън? Ние ще ви кажем!

 

Минимумът сън, от който се нуждаят хората е 6 часа на нощ. И само няколко поредни нощи на недоспиване могат да разрушат стотици гени! Това води до много нездравословни последици за организма като стрес, депресия и редица други заболявания.

 

Ако човек не си осигурява достатъчно сън в продължение на дори само една седмица, в тялото му настъпват много промени, свързани с дейността на важни гени. Най-често се засягат тези от тях, които регулират имунната система, обмяната на веществата, съня и цикъла на събуждане, както и реакциите на организма към стрес. Така че дори краткотрайното лишаване от достатъчно сън, може да има дълготрайни последствия върху здравето и благополучието на хората.

 

Подобни промени, засягащи повече от 700 гени, обясняват повишения риск от множество заболявания, включително сърдечно-съдови заболявания, диабет, затлъстяване, стрес и депресия.

 

"Изненадата за нас бе, че една сравнително скромна разлика в продължителността на съня води до сериозни промени“ - обяснява проф. Дюк, директор на Центъра по изследване на съня към Университета в Съри, Великобритания. И допълва: „Това е индикация, че прекъсването или ограничаването на съня предизвиква много повече от обикновена умора!“.

 

Според по-стари изследвания при хората, които спят по-малко от пет часа на нощ, има 15% по-голям риск от смърт. Едно британско проучване върху група работници показва, че 5% от тях спят не повече от 5 часа на нощ. Трето изследване пък, правено във САЩ, установява, че почти 30% от хората спят максимум 6 часа на нощ. Изводът е, че всичко това трябва да се промени!

 

За да придобие по-цялостна информация, екипът на проф. Дюк провел собствено изследване, за да установи как реагира организмът на хора, ограничени да спят съответно по 10 и 6 часа максимум. Проучването продължило 10 седмици като в края на всяка участниците били държани будни от около 39 до 41 часа.

 

Оказало се, че времето прекарано в сън, има огромен благотворен ефект върху дейността на гените. И обратното – лишаването от сън потиска активността на средно 444 гени, а 267 стават по-активни. Промените в гените като цяло обаче могат да доведат до обострянето на заболявания като диабет или затлъстяване, до нарушаването дейността на още гени или сърдечно-съдови заболявания. Други негативни последствия са повишаването на стреса, преждевременното стареене и нарушаване ритъма на биологичния часовник. А последното може да предизвика порочен кръг от непрестанно недоспиване и влошаване на съня.

 

Тестовете показахали, че хората, които спят по 8,5 часа на нощ имат около 1855 гени, чиято дейност се повишава или пада в продължение на един 24-часов цикъл. Но при тези, които се лишават от достатъчно сън, близо 400 гени спират да функционират напълно. При останалите се регистрират повишения и спадове в съответствие с биологичния часовник на организма.

 

"Налице е обратна връзка между това колко сън си осигурявате и как това се отразява на циркадния часовник" – коментира Дюк

 

За съжаление изследователите не са установили колко време е необходимо на гените, за да се върнат към нормалните си нива на активност. Те все още не могат да кажат и до колко сериозно могат да са за здравето тези промени.

 

Професорът по психология Джим Хорн обаче споделя някои съмнения относно тези стряскащи констатации. Според него с вредата от липсата на сън в днешно време се спекулира! Той смята, че тъй като участниците в изследването са били подложени на необичайна липса на сън, това неминуемо е дало негативно отражение на организма им.

 

Но най-важно според него си остава качеството на сън! Някои хора могат да са отпочинали прекрасно след 6 и дори по-малко часа сън, но той трябва да е бил пълноценен!

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ