Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане
Може ли подремването да бъде смъртоносно?

Може ли подремването да бъде смъртоносно?

Свърши всичката работа вкъщи, заведе децата при съседските, напазарува и сега е време за добре заслужения следобеден сън! Очакваш следобедния сън да те възстанови, но дали наистина ще стане така?

>

Дрямката може да бъде смъртоносна?

Звучи малко пресилено, но в това има и известна доза истина. Проучвания от последните години, направени в различни части на света, са намерили връзка между подремването и преждевременната смърт – така че хора, които често подремват следобед е по-вероятно да умрат преждевременно, в сравнение с тези, които спят само през нощта. Как е възможно това?

Възпаление и дихателни болести

Очевидно краткотрайното подремване вероятно причинява възпаления в тялото и следователно в голяма степен увеличава шансовете от развитие на дихателни заболявания като бронхит, пневмония или ефизема. Всички тези болести могат, в остра форма или ако не се лекуват дълго време, да причинят смърт. 

Какво казва статистиката?

За хората, които подремват под един час на ден, е 14% по-вероятно да умрат преждевременно, според изследване на Университета в Кембридж, а за хора, които спят повече от това време, е 32% по-вероятно да умрат преждевременно. За хора, които  си позволяват по-дълга, следобедна дрямка всеки ден, е два пъти и половина по-вероятно да умрат от дихателно заболяване, от онези които спят само през нощта. Какво ще кажеш?

Трябва ли тогава да избягвам да спя следобед?

Истината е, че никой не знае със сигурност. Докато горната статистика показва опасността в проценти, в същите изследвания се казва, че опасността не е толкова голяма, колкото изглежда. 

Повечето хора не са истински застрашени

Статистиката също сочи, че мнозинството от хората не са реално застрашени от следобедната дрямка – около 85% спят кратко следобед (по-малко от час). Учените спорят, че е точно обратното: не следобедният сън причинява дихателни заболявания, а точно тези заболявания те карат да спиш по-често. И още: следобедният сън е толкова ползотворен, че всъщност увеличава, а не съкращава живота. 

Нужни са по-подробни проучвания

Не можем да заявим категорично дали има връзка между следобедната дрямка и преждевременната смърт: трябва да се направят допълнителни изследвания. Въпреки това не си разрешавай често сън през деня, защото няма да можеш да спиш спокойно през нощта…

Как да намалиш необходимостта от следобедна дрямка?

Ако чувстваш, че губиш голяма част от деня, защото си поспиваш повече и че това може да доведе до по-големи здравословни проблеми за теб, виж няколко полезни съвета, за да не ти се доспива толкова често:

#1: Бъди по-активен

На пръв поглед изглежда, че ако си по-активен, се нуждаеш от повече сън. Но всъщност е точно обратното: активният начин на живот дава на тялото и ума достатъчно енергия. Следобедните дремки стават напълно излишни. Кой ще му се спи, ако има толкова много приятни неща, които да правиш през деня?

#2: Направи така, че да се наспиваш добре през нощта

Проучване показва, че хора, които спят добре през нощта, не изпитват нужда от дрямка през деня. Това е напълно логично: тялото и умът ти са заредени с достатъчно енергия, за да ти стигне на следващия ден. Средностатистическият човек се нуждае от 8 часа сън всяка нощ и по-голямата част от него трябва да бъде дълбок и несмущаван. Добра идея е спалнята да има добра звукова изолация, да бъде проветрявана често за достатъчно свеж въздух, температурата да е подходяща, а матракът да бъде удобен. 

#3: Не се излягай на дивана, за да гледаш телевизия

Не е изненадващо, че това е мястото в дома, където заспиването е най-вероятно, спокойно е, удобно и задържа вниманието ти, докато най-накрая заспиш. Затова, за да не можеш да заспиш излегнат, гледайки телевизия, замени дивана с нещо не толкова удобно и предразполагащо към сън.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ