Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

От безсъние се дебелее!

 

Знаете ли, че ако не се наспивате достатъчно добре, се излагате на реален риск от консумирането на ненужни калории?

Изследователи от Университета на Колорадо в Боулдър установили, че хората са склонни да си правят среднощни закуски и съответно да консумират повече калории, ако в продължение на седмица спят по-малко от пет часа.

„За да компенсира липсата на достатъчно сън, тялото е склонно да огладнява през нощта. Но организмът не е устроен да усвоява правилно храната, приета по време на късните часове на денонощието. Така това лесно води до натрупване на излишни калории!“ - обяснява Кенет Райт – един от специалистите, провели проучването.

То е реализирано с помощта на 16 млади и напълно здрави участници, които били помолени да прекарат известно време в болницата на Университета на Колорадо. Те трябвало да са облечени в пижами, а условията за сън също били регулирани. Участниците имали осигурени подходяща светлина и тишина. Освен това изследователите следели колко кислород вдишват и колко въглероден диоксид издишват.

През първите 3 дни от проучването участниците спели по 9 часа. Калориите, които приемали пък били съобразени така, че да поддържат теглото им. След това обаче те били разделени на 2 групи. Първата спяла по 5 часа в течение на 5 дни, а втората по 9 часа. На всички участници обаче било разрешено да се хранят когато и както си пожелаят. Изборът, който им бил предоставен, варирал от супер полезните храни като плодове, до много вредните като чипс. А на 5 дни ролите на двете групи били разменяни.

Оказало се, че хората, които спят по 5 часа на нощ, изгарят с 5% повече калории, спрямо тези, които си подремват 9 часа. До тук добре. Само че първите приемат 6% повече калории спрямо вторите. Още по-вредният навик, който се наблюдава при тях, е, че те хапват малко на закуска, а най-солидно количество калории поглъщат късно вечерта.

Допълнителното количество сън само по себе си не може да доведе до загуба на тегло. Проблемите със затлъстяването са много по-сложни. Но мисля, че достатъчния сън може да помогне! Ако го комбинирате със специална програма за отслабване или поддържане на теглото, определено ще се радвате на добри резултати. И най-вече на по-здравословно тегло и начин на живот като цяло“ - обяснява Райд.

Друго доказателство за това е проучване, представено на среща на Американската асоциация за сърдечни заболявания. Според него лишаването от сън е свързано с консумацията на 500 излишни калории на ден!

Доста добри доводи да се стараете да се наспивате добре, нали?

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ