Твоята количка е празна!

Опитай
 • Бърза доставка от куриер
 • Връщане на парите в 14-дневен срок
 • Купи на изплащане

Пет топ съвета как и защо да смениш матрака си

Често се събуждаш уморен, нямаш достатъчно енергия и усещаш болки в гърба? Ако отделяш достатъчно време за почивка през нощта, но не се събуждаш достатъчно отпочинал, проблемът може да е в матрака – време е за промяна! Приготвили сме ти пълен гид как да смениш матрака си, включително причини защо да го направиш, както и някои практични съвети.

1. Кога е точното време да смениш матрака си?

Ако спиш достатъчно през нощта, но се събуждаш уморен или чувстваш постоянни болки в гърба и врата, определено е точното време да си смениш матрака. Често се случва въобще да не забележиш този проблем, или считаш, че той е в следствие на други причини. Но когато отидеш на почивка или кратко пътуване и имаш възможност да спиш на друго легло, забелязваш голямата разлика.

Винаги трябва да внимаваш за външните знаци; има ли протриване или захабяване, или хлътвания в определени зони на натиск на тялото? Да, това са ясни знаци, че трябва да смениш матрака си.

Но дори да не забележиш тези признаци, матракът ти пак може да е за смяна. Ако вече е на седем години, е време да го смениш; имайки предвид, че този период е средната продължителност за използване на един матрак. Навярно в матрака нищо друго не те смущава, освен, че е стар. Но 75% от хората, които са си купили нов матрак, казват че сънят им значително се е подобрил.

2. Как да си избереш правилния матрак?

Важно е да отделиш достатъчно време да намериш матрак, който най-добре отговаря на твоите изисквания. Първите неща, за които трябва да решиш, са размерът, както и цената – това са едни от най-важните фактори.

Трябва също да решиш дали предпочиташ по-меки или по-твърди матраци. Това определено зависи от навиците ти на сън, но много ще ти помогне, ако разгледаш добре матрака, на който си спал досега.

3. Пробвай матрака!

След като си събрал необходимата информация, е време да избереш матрак и да го тестваш! Отдели си достатъчно време, за да разгледаш изложените в магазина матраци. Носи удобно облекло, с което лесно да тестваш новия си матрак. Най-добре е да носиш пижама, но понеже това е невъзможно, облечи си анцуг или друго удобно облекло.

Трябва да устоиш на изкушението да полежиш на всеки, изложен в салона матрак. Вместо това, избери няколко и полежи поне 10 минути на всеки от тях. Това е единственият практичен начин, за да си създадеш представа как ще преминава 8-часовата ти почивка върху този конкретен матрак.

4. Обърни внимание на детайлите

Когато стане дума за смяна на матрак, най-важното е неговият избор, но трябва да обърнеш внимание и на допълнителните услуги, съпътстващи покупката. Ако да си купиш матрак за теб е трудно, можеш да провериш дали предлагат изплащане на вноски – това ще направи цената по-поносима.

Друг важен фактор е доставката: ако избраният от теб матрак е много голям, със сигурност ще имаш проблеми да го превозиш с колата си. Доставка до дома е най-практичното решение за теб.

5. Какво да направим със стария матрак?

Когато новият матрак е доставен в дома ти, вероятно ще се замислиш какво да правиш със стария. Ако все още е запазил добрата си форма, опитай да го продадеш в онлайн магазин на някой, който се нуждае от него, повече от теб.

Но ако матракът вече е износен, отърви се от него – това може да стане при следващото голямо почистване, когато общината извозва събраните отпадъци.

Често задавани въпроси за матраците

Всички се чувстваме объркани, когато стане дума за купуване на нов матрак; това не е нещо, което правим често. Но избирането на точния матрак, който да отговаря на навиците и нуждите ни е по-важно, отколкото си мислим. Ние прекарваме една трета от живота си в леглото, затова матракът, който изберем, трябва да ни служи добре доста години.

Ако си се уморил да се будиш със схванат врат или болки в гърба, и вече ти е омръзнало да се събудиш още по-неотпочинал, вече е време да се снабдиш с нов матрак, а с точната информация целият процес на избор се улеснява.

Въпрос: Колко често трябва да сменям матрака си?

 • Имаш проблеми със съня?
 • Будиш се по-уморен, отколкото когато си легнал?
 • Будиш се със схванат врат или болки в гърба?
 • Често кашляш или кихаш през нощта?

Отговор: Ако отговорът на някой от тези въпроси е да, е време да смениш матрака си.

Средната продължителност на използване на матрака е около осем-десет години.

Ако си купил матрака, който използваш сега, преди осем години, определено е време да го смениш. Ако си мислиш, че матракът ти може да издържи десет години използване, една проста сметка може да промени мнението ти.

30,000 часа употреба

Да приемем, че прекарваш осем часа на ден в леглото (но най-вероятно е повече, защото освен, че спиш там, сигурно четеш, гледаш телевизия, почиваш си, боледуваш…). Всяка година прекарваш около 3 000 часа в леглото. За десет години, това означава 30 000 часа.

Все още ли мислиш, че не трябва да смениш матрака си?

Въпрос: Как да преценя кога е точното време да сменя матрака си?

Отговор: Средната продължителност на използване на матрака, която е между осем и десет години, е добър ориентир, но в дадени случаи матракът трябва да се сменя много по-често. Въпреки че матракът ти още не е толкова стар, но ти имаш проблеми със съня, смяната му може да не е толкова лоша идея.

Новият матрак може да има висока цена, но качеството на съня е безценно. Ако не се чувстваш удобно в леглото, не се събуждаш отпочинал и чувстваш болки, може би вече е време да направиш инвестиция в здравето си.

Сравни комфорта на сън на матрака си с този на други матраци

Това е добър и лесен трик, ако искаш да определиш дали се нуждаеш от нов матрак. Ако установиш, че спиш по-добре в хотели, при приятели или дори на дивана си, тогава определено матракът ти е за смяна.

Разгледай добре матрака си

 • Има ли бучки или други неравности по повърхността?
 • Потъваш ли в хлътвания по матрака, когато легнеш?
 • Изглежда ли матракът стар и захабен?
 • Оставя ли отпечатък от тялото ти, когато легнеш върху него?

Всички тези признаци ясно показват, че се нуждаеш от нов матрак.

Въпрос: Колко да изразходвам за закупуване на нов матрак?

Отговор: Това зависи най-главно от това колко можеш да си позволиш, но цената не винаги гарантира качество. Разбира се, ако си купиш най-евтиния матрак на пазара, това няма да подобри качеството на съня ти, и скоро пак ще се наложи смяна.

Качеството на съня ти може драстично да подобри или влоши качеството на целия ти живот

Твоят матрак играе важна роля.  

 • Колко важен може да бъде нашият сън?
 • Колко неприятни са ти болките във врата или гърба?
 • Колко е важно за теб здравето и начина, по който се чувстваш?
 • Мислил ли си някога колко по-добре ще се справяш на работа или с домашните задължения, ако не чувстваш постоянна умора?

Като разгледаш нещата в перспектива, изразходването на голяма сума пари не изглежда толкова базрасъдно, колкото преди, нали?

Купи най-добрия матрак, който можеш да си позволиш – със сигурност няма да съжаляваш.

Въпрос: Какво да направя, ако трябва да си купя нов матрак?

Отговор: Най-важното е да отделиш достатъчно време за това. Матракът ще играе важна роля в живота ти, затова не купувай първия, който ти попадне.

 • Добра идея е да отделиш поне един ден да отидеш в специализиран магазин и да опиташ различни модели.
 • Носи нещо удобно и полежи върху няколко легла, които си харесал на пръв поглед.
 • Не се срамувай: не се страхувай да легнеш и да се отпуснеш върху всеки матрак, да прекараш известно време върху него; това е единственият начин реално да тестваш дали това е най-добрият избор за теб.

100% най-доброто решение

Матраците Дормео имат тестови период. Ако не си доволен от избрания матрак, можеш да го върнеш в срок от 30 до 60 дни (в зависимост от матрака), след като си го закупил и парите ще ти бъдат възстановени. Без въпроси.

Купуваш матрак за двама?

Добре е и двамата да опитате матрака. Отделете достатъчно време, за да го обмислите добре: това е важно решение, което ще има значително влияние върху живота ви.

Ако имате различни предпочитания за твърдост, определено трябва да опитате матрака Аймемори Силвър. Този двоен матрак има общ калъф и две отделни ядра, затова всеки един от двама ви да си избере предпочитаното ниво на твърдост. Матракът Дормео Аймемори Силвър определено е правилният избор за вас.

 

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ