Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Сомнамбулизъм – причини и как да се справим с него?

 

Може би сте чували за странни случаи на хора, които шофират, ядат, правят секс или дори плуват в състояние на сомнамбулизъм? Те често виждат, чуват и говорят, но... спейки. Затова и не осъзнават какво правят, нито имат усещане за допир или болка. А когато се събудят не помнят нищо... Замисляли сте се как изобщо е възможно това?

Отговорът се крие във факта, че когато човек спи, всъщност съвсем не е задължително да е заспал напълно. Д-р Марк Маховалд от Страдфордския университет обяснява, че е възможно само част от мозъка му да „спи“, а останалите да са „будни“. Първото състояние най-често се отнася за зоните в мозъчната кора, които са отговорни за самоконтрола, разсъдъка и спомените, а второто за зони, намиращи се във вътрешните слоеве на мозъка. Именно там се пазят определени модели на физическо поведение. Това обяснява как хора, спейки, са способни да танцуват прекрасно, да бягат, крещят или да правят секс.

Всичко това, разбира се, е заучено поведение. Няма как човек да започне да свири Шопен, например, ако никога преди това не го е правил. Затова пък е напълно възможно да се подлага на нетърпими условия, без да усеща болка или дискомфорт. Д-р Марк Маховалд разказва как негов пациент в състояние на сомнамбулизъм излиза бос навън на -20-градусова температура! Краката му измръзват, но той не е усетил нищо, докато не се събудил и не видял мехурите по ходилата си. Със същия успех човек може да плува, без да осъзнае, че е мокър... И дори да убие човек! Ето защо това състояние не трябва да се пренебрегва.

Ако подобен проблем е по-скоро изключение, тогава той не е повод за притеснение. Ако се случва по-често обаче, е необходимо да му се обърне внимание...

Причините за ходенето насън могат да бъдат най-различни. Вероятно е проблемът да се дължи на генетична предразположеност. Ако в семейството има пряк роднина сомнамбул, то шансът и детето да наследи този проблем е 10 по-голям. Любопитно е и че еднояйчните близнаци са по-предразположени към сомнамбулизъм.

Липсата на сън, некачественият и нередовен сън, стресът, недостигът на магнезий в организма, алкохолът, наркотиците или силните медикаменти... Всичко това също може да предизвика ходене на сън.

Интересно е, че при жените бременността и месечният цикъл увеличават вероятността от изпадане в състояние на сомнамбулизъм.

Как може да се противодейства на сомнамбулизма обаче?

За да се избегне влошаването на проблема, специалистите обикновено препоръчват много почивка, защото вместо отпочинал след сън пациентът се чувства преуморен от ходенето на сън.

Добре е и да се спазва определен график на лягане, както и да се прилагат отпускащи и релаксиращи техники.

Желателно е и за всеки случай да се затворят добре вратите и прозорците, както и да се махнат всички опасни предмети от стаята.

Ако видите ваш близък да ходи на сън пък, опитайте се да не го будите. Това може да го стресне и да го накара да изпадне в недоумение. Вместо това внимателно го насочите отново към леглото му. Нормално е на сутринта човекът да не помни нищо от случилото се.

От всичко казано до тук обаче най-важна е консултацията със специалист. Само той може да намери адекватно и дълготрайно решение на проблема.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ