Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане
Топ 3 причини да смениш възглавницата си

Топ 3 причини да смениш възглавницата си

Така както сменяш четката си за зъби, трябва да сменяш често и възглавницата си. 

Така както сменяш четката си за зъби, трябва да сменяш често и възглавницата си.

Будиш се с болки във врата, главоболие, мускулни спазми или схванат врат? Трябва да помислиш за причината – затова обърни внимание на възглавницата. Средностатистическият човек прекарва средно седем-осем часа на денонощие легнал. Навременната смяна на възглавницата ще ти помогне да се наспиваш добре, а това ще подобри здравето ти.

Кои са главните причини за смяна на възглавницата?

1. Алергии

Последни проучвания показват, че в любимата ти възглавница се съдържа напълно развита система от неприятни буболечки и потенциално опасни плесени. Изследователите посочват, че една обикновена възглавница съдържа повече от един милион спори на плесени. На грам материя се падат около няколко хиляди спори. Според други изследвания, възглавниците и завивките ни събират прах и в тях се развиват микроскопични, паяковидни същества, които се хранят с отлюспените ни кожни клетки. Проучване, направено през 2000 от Националния Институт за Обществено здраве установява, че в леглата на 22 милиона домакинства в САЩ се събират прекомерно много прашни частици, които обикновено причиняват астма.

2. Необходима подкрепа

След като средностатистическият човек спи повече от седем часа на ден, позицията на главата и врата му оказва натиск върху тилните части като шиените прешлени, мускулите и др. Не искаш цял ден, след като си спал неудобно, главата ти да заема странна, наведена позиция? Затова трябва да има подходяща подкрепа в областта на главата по време на сън. С течение на времето, възглавниците губят еластичността си и се деформират. Пълнежът от пяна се напуква и започва да се рони. Главата получава все по-малко подкрепа по време на сън. В такъв случай, изхвърли възглавницата си и купи нова. Друг начин да тестваш възглавницата е да я извиеш. Ако тя е загубила еластичността си, й трябва повече време да се върне към първоначалната форма; това означава, че е необходимо да се смени. Вече е загубила качествата, които е имала, когато сте я купили. Ако пък остане сгъната, веднага трябва да се изхвърли. Ако се будиш през нощта, за да нагласяш по-удобно възглавницата си, тялото ти се опитва да ти каже нещо. Възглавницата, която в момента притежаваш, не допринася с нищо за добрата ти почивка. Купи си нова възможно най-бързо.

3. Препоръки на лекаря

За да намалиш риска от болки във врата, главоболие, изтръпнали мускули и схванат врат, д-р Джош Кониг препоръчва възглавница, оказваща опора на гърба и позволяваща на главата контакт с повърхността на леглото. Добра възглавница за добро здраве Прекарваме една трета от живота си в леглото, затова е много важно да се чувстваме удобно. Със сигурност си отделил много време за избор на правилния матрак, но що се отнася за възглавницата, не се замисляш, а просто я купуваш. Със сигурност ще останеш учуден колко много важна е възглавницата за доброто ти здраве. Изпитай сам как с правилно избраната възглавница, животът ти ще стане по-добър. Възглавницата намалява стреса Може да звучи странно, но е вярно: ако имаш мека възглавница, върху която да можеш свободно да се отпускаш и облягаш, облекчаваш по-лесно ежедневния стрес и подобряваш качеството на живота си. По-малкото стрес не само повишава настроението ти, но и подобрява начина, по които се чувстваш. Чувстваш ли се комфортно и приятно в леглото? Навярно не обръщаш много внимание, но ще останеш изненадан колко важно е това. Трябва да чувстваш леглото си като „малък рай“, приятно пространство за почивка и разпускане. Всяка нощ, прекарана в леглото, е възможност за почивка и „презареждане на батериите“. Възглавницата ти помага да се отървеш от болки в гърба или врата След като прекарваме толкова много време в леглото, е много важно да лежим в правилната позиция. Усещаш силна болка във врата и гърба? Понякога болката може да бъде причинена от позата, която тялото заема през деня – стоиш изправен в кухнята, докато готвиш или си се отпуснал в неправилна позиция на канапето, но най-голямо влияние оказва лошата позиция за сън. Да намериш точната възглавница, която ще окаже нужната опора на врата и гърба, драматично ще промени живота ти. Само си представи, че се будиш всяка сутрин без неприятното усещане за схващане.

Възглавницата ще ти помогне да успокоиш симптомите на алергия

Страдаш от алергии? Кашляш, кихаш, задъхваш се, имаш хрема, очите ти сълзят – всичко това са симптоми на алергии. Ако имаш подобни проблеми през нощта, причината може да не е само възглавницата, но и тя е част от решението. Новите, хипоалергични възглавници ти помагат да се справиш с алергените, които често се съдържат във възглавницата и леглото. Възглавницата ти помага да спиш по-добре Ако страдаш от безсъние или други нарушения на съня, новата възглавница може да помогне. Много проблеми могат да бъдат решени само с избора на подходяща възглавница – за някои от тях ти дори не подозираш. Може би старата ти възглавница не е достатъчно удобна и ти просто не можеш да намериш своята позиция за сън. Навярно възглавницата не е подходяща за формата на тялото ти и за позата, в която спиш. Може би е твърде стара и пълна с акари, които пречат на добрия сън. Затова я смени, ако искаш да се наспиш както трябва. Възглавницата трябва да ти помогне да се приспособяваш към топлината и студа Нощем ти е твърде студено или обратното, твърде топло? Част от проблема се дължи на температурните промени, но причината може да бъде и възглавницата или най-вече способността й да регулира температурата, докато ти спиш. Съвременните възглавници се произвеждат с такива качества. Някои материали контролират температурата много по-добре от други и ако често нощем трепериш от студ или се потиш от топлината, може би е време да опиташ възглавница от материал с добри терморегулиращи свойства. Защо трябва да сменям възглавницата си? Възглавниците ни помагат да се наспиваме добре. Те осигуряват мека опора на врата и главата, като директно действат на гръбнака. Повечето възглавници обаче губят добрите си свойства и дори напълно се разпадат, след няколко изпирания. Веднага си задаваш въпроса колко често трябва да сменяш възглавницата си. Разполагаме с най-подробна информация по този въпрос за теб:

Алергени и други подобни

Ако имаш алергии, трябва да направиш всичко възможно, за да намалиш симптомите. Споменахме, преди, че често трябва да изпираш завивките в гореща вода, за да намалиш алергените. Достатъчно ли е само да изпереш калъфката на възглавницата? Запитай се, "Трябва ли да изпера възглавницата си?" и помисли дали не трябва направо да я смениш. Възглавниците с времето събират телесни течности и кожни клетки, дори когато им слагаш калъфки. Те привличат прашни частици, които често са алергени. Прахът, заедно с бактериите и резултатите от дишането и слюноотделянето, правят възглавниците нездравословно място за сън. Експертите препоръчват на хора, страдащи от алергии, да сменят възглавницата си поне веднъж на 3 години. Ако използваш специални калъфки, можеш да удвоиш този период. Те приличат на вид на обикновените, но са изработени от специален материал, който отблъсква праха и останалите алергени. Буквално са физическа бариера между от алергените и вътрешността на възглавницата.

Поддръжка

Ако не страдаш от алергии, провери дали възглавницата ти оказва достатъчно добра опора на врата и главата. Плоската възглавница, на бучки, е доста неудобна, затова трябва да бъде сменена. Доктор Майкъл Брюс е експерт по психология на съня, пише статии за WebMD.com и е автор на книгата, която ти препоръчваме: „Лека нощ: 4-седмична програма за по-добър сън и здраве“. Доктор Брюс твърди, че старата възглавница може да е причина за неправилно разположение на прешлените и да разбалансира гръбнака, което ще доведе до болки в гърба, врата, краката и тежки главоболия. Той съветва да сменяме възглавниците с добро качество на всеки една-две години.

Тествай възглавницата си

Ако искаш да разбереш дали трябва да смениш възглавницата си, направи следните тестове. Ако възглавницата ти е направена от полиестер, я сгъни на две и сложи отгоре обувка. Ако веднага се изправи и обувката отскочи от нея, тя още е добра за използване. Ако това не стане, трябва да я смениш. Ако имаш възглавница с пълнеж от пера, сгъни я на две и изпомпай колкото се може повече въздух от нея (тук не използваш обувката). Когато отпуснеш възглавницата, тя трябва да се изпъне. Ако това не стане, трябва да я смениш.

Спане

Липсата на сън може да се отрази на целия ни живот. Затова е важно да се наспиваме хубаво всяка нощ. Най-лесно можем да го постигнем като се уверим, че проблемът не е във възглавницата. Възглавница, която има бучки, е прекалено хлътнала или не осигурява подходяща опора на главата, врата или гърба, може да причини сериозни нарушения на съня и навреди на здравето. Депресия, сърдечно заболяване, раздразнителност, забавени реакции (помисли какъв риск е това, докато шофираш) или тремор. Експертите по сън препоръчват да сменяш възглавницата си, като отделяш внимание на качеството й, всеки 2-3 години. А възглавницата, която използваш най-често, дори на няколко месеца. Важно е да се отбележи факта, че отдаваме повече значение и сменяме често дрехи и обувки, като същото не се отнася и за възглавниците. А би трябвало. Да си купиш качествена възглавница, която е подходяща за теб и ти създава удобство, ще подобри качеството на съня ти и е фактор добро здраве.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ