Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Защо получаваме конвулсии по време на сън?

 

Ако някога сте се чудили защо ръцете и краката на хората потрепва неочаквано, когато се унасят в сън, психологът Том Стафорд има отговор!

Когато тялото ни започне да се настройва на вълна заспиване, внезапни импулси се изстрелват от мозъка ни, причинявайки въпросните потрепвания. Някои хора се стряскат от тях, а други се притесняват за здравето си. Но Стафорд казва, че е очарован от тази реакция на човешкото тяло! Според него това са видимите признаци на една скрита битка за контрол в мозъка, която се случва всяка вечер, когато сме на границата между будно и заспало състояние...

Докато спим, обикновено сме парализирани. Дори по време на най-ярките ни сънища нашите мускули остават спокойни, без да показват вътрешните ни вълнения. В такива моменти човек не възприема събитията от външния свят и дори светлината, когато спи с отворени очи, не играе ролята на дразнител. Но вратата между реалния свят и света на сънищата остава леко открехната. Съществуват два вида движения, които се случват по това време, и всеки има различна история за разказване...

Най-честите движения, които правим по време на сън, са тези на очите. Когато спим, зениците ни се движат спрямо това, което виждаме в сънищата си. Например, ако сънуваме, че гледаме игра на тенис, очите ни ще се движат от ляво на дясно с всеки удар на топката. Това е сигурен знак, че сънуваме.

Потрепванията на тялото в заспало състояние са нещо друго. Те се наблюдават най-често в детска възраст, когато сънищата са съвсем прости и не отразяват това, което се случва в тях. Ако ви се е присънило, че карате колело, например, в действителност не движите краката си в кръг.

Всъщност, вместо да имаме една единна система в мозъка, която да управлява реакциите ни по време на сън, ние имаме две, които се противопоставят и които трябва да бъдат балансирани помежду си.

Дълбоко под кората на главния мозък се намират едни от "виновниците" за това. Става дума за мрежа от нервни клетки, които регулират основни физиологични процеси като дишането, например. Когато те са в своята в пълна сила, ние се чувстваме нащрек и сме неспокойни. С други думи – по-будни сме от всякога! Те са отговорни и за потрепванията. На тези нервни клетки се противопоставя вентрикуларната система. Едни от най-важните й части са свързани със зрителния нерв. А това означава, че тази система вероятно може да събира информация за преживяното през деня и така да влияе на цикъла на съня. Тя също така е свързана с движенията на очите по време на сън.

И тъй като чрез сънищата умът се опитва да разтълкува и интерпретира външния свят по свой собствен начин, в борбата между двете системи започва да печели вентрикуларната и тялото се парализира. Какво се случва след това не е съвсем ясно, но изглежда, че понякога нервните клетки, отговарящи за двигателните функции не спират да се борят! Ето как сънната парализа понякога „избухва“ в некординирани движения, наподобяващи потрепвания.

Някои хора споделят, че получават такива конвулсии, когато сънуват, че падат или се спъват.

Това е пример за рядък феномен, случващ се, когато някаква екстрена ситуация се намесва в съня. Като звъненето на будилника, например. Тези движения илюстрират и невероятната способност на мозъка да генерира изключително правдоподобни истории по време на сън. В такива моменти той реагира творчески!

В реалния живот мозъкът трябва да направи своите преценки на базата на фактите от събитията. В сънищата обаче той има свободата да осмисли случилото се на базата на вътрешния свят и емоциите на човек. И след като потрепванията, за които говорим, могат да реагират на сънищата ни, това означава, че те в крайна сметка не са просто остатъчна физическа реакция. Те също са свързани с нашето подсъзнание.

Ето как се получава една удивителна симетрия между двата вида движения. Тези на очите са следи от сънищата, които навлизат в реалния ни свят. Потрепванията на тялото пък са следи от реалния свят, които навлизат в този на сънищата ни.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ