Твоята количка е празна!

Опитай
  • Бърза доставка от куриер
  • Връщане на парите в 14-дневен срок
  • Купи на изплащане

Защо се стряскаме точно преди да заспим?

 

Сепване, подскачане, потрепване… както и да го наречете, почти на всеки един от вас му се е случвало да се стресне точно преди да заспи. Усещането е горе-долу все едно падаш от високо място и отваряш очи малко преди да се случи ужасният сблъсък със земята. Това явление може съвсем спокойно да се нарече „универсално“, защото се среща при над 70% от хората.

Въпросното стряскане представлява миоклонични потрепвания или неволни мускулни спазми, които обикновено възникват по време на прехода между будност и сън или така наречената хипнагогия (времето, когато тялото започва да заспива). И траят изключително кратко – около половин секунда, дори по-малко.

Макар и рядко, има възможност по време на стряскането да усетите тътен или шум в главата си, като при експлозия. Специалистите успокояват, че това не е симптом на физически или психически проблем. Но все пак, изживяването си остава крайно неприятно.

Според някои теории, причини за потрепването са силният стрес и чувството за тревожност. Според други, понякога, когато тялото заспива, минава през мини-периоди на REM сън, по време на които мускулите се отпускат, а ние започваме да сънуваме по-ярки сънища. Които може да ни стреснат.

Мозъчните вълни по време на хипнагогия приличат на мозъчните вълни по време на REM съня, което би могло да обясни физиологичните промени, които настъпват при заспиване. По време на REM съня пулсът, дишането и нервната ни система действат по-нестабилно. Така че, усещайки тези нестабилни действия на тялото по време на фазата между будност и заспиване, е твърде вероятно да потрепнем.

Но при всички положения причините за стряскането все още не са напълно изяснени. И все пак, има няколко съвета, които ще ни помогнат да ги избегнем. И това са: непрекаляване с тежки и пикантни храни; намаляване на тютюнопушенето и алкохола; заспиване и събуждане по едно и също време; спане на удобно легло… Общо взето да се придържаме към всичко, което прави съня ни по-спокоен и пълноценен.

Безплатна консултация за поръчка
x
ПОРЪЧАЙТЕ ЛЕСНО ТУК.

ОБАЖДАНЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО!

Консултантите ни са готови да отговорят на твоите въпроси, свързани с продуктите, които те интересуват. В допълнение ти помагат да се ориентираш в сайта и може да ти съдейства при пазаруване. Не се колебай и ни се обади!

ОБАДИ СЕ