ПАЗАРУВАЙ ПО КАТЕГОРИИ
Нашите магазини
Клуб 5
0
0,00 лв.
Losd fsdf sd
Твоята количка е празна!

Най-новата тенденция в науката за съня: Тежките одеяла

Всички искаме да се радваме на по-добър сън през нощта, и учените, които се занимават с това, изглежда са открили решението. След редица изследвания, тежките одеяла доказаха, че могат да осигурят по-добра среда за сън за повечето участници. Но какво представляват те и как работят? Разговаряхме с експерти и участници в проучванията и ти предоставяме информацията, от която се нуждаеш, за да можеш сам да прецениш.

Какво представлява тежкото одеяло?

Тежкото одеяло на пръв поглед e обикновено одеяло, но пълнежът му е с материали, които са по-тежки от традиционния пълнеж за одеяло, като стъклени или плътни пластмасови мъниста или други подобни материали. Те са съшити с капитонаж, така че да не се струпват на едно място, да не се движат и да не вдигат шум, който може да те събуди през нощта.

Как работи тежкото одеяло?

„Тежкото одеяло има много успокояващ ефект върху тялото, тъй като създава усещането за сигурна прегръдка – подобна на силна майчина прегръдка или усещането на бебето, докато е в майчината утроба. Това усещане за естествен натиск задейства дълбоки рецептори в нашето тяло, които впоследствие повишават нивата на допамин и серотонин в мозъка. Това са хормоните, които ни карат да се чувстваме щастливи, и са много важни за релаксацията на тялото“, обяснява физиотерапевтът Изидор Иванович.

Този феномен се нарича Дълбок натиск при допир или DTP, и освен това има допълнителен ефект от почти незабавно успокояване на нервната ни система.

Как „хормоните на щастието“ ни помагат да спим по-добре

Серотонинът е тясно свързан с производството на друг хормон, мелатонин, който регулира нашите цикли на сън. С увеличаването на производството на серотонин нивата на мелатонин също се повишават и насърчават по-регулиран режим на сън. А допаминът работи съвместно със серотонина, за да стимулира усещането за цялостно благосъстояние, което, от своя страна, намалява тревожността и води до по-спокоен и хармоничен сън.

Наред с насърчаването на производството на тези хормони на щастието, тежкото одеяло също помага да се намали производството на друг не толкова полезен хормон, наречен кортизол. Кортизолът регулира стресовите реакции в нашето тяло, а по-високите му нива в нашата система са свързани директно с това колко стресирани се чувстваме, което може да ни държи будни през нощта.

Кой може да използва Тежкото одеяло?

Проучванията сочат, че тежкото одеяло може да помогне на почти всеки да спи по-добре през нощта. А специфични проучвания, насочени към хората, страдащи от тревожност, безсъние, синдром на неспокойните крака, ADHD, PTSD, биполярно разстройство и тези от аутистичния спектър, сочат, че хората с тези състояния могат да се възползват най-много от него.

„Страдам от синдрома на неспокойните крака. Това е дразнещо, потрепващо усещане, от което просто не можеш да се отървеш. Използването на тежкото одеяло контролира синдрома на неспокойните ми крака, като кара краката ми да усещат комфорта на тежестта върху тях, така че да не получавам потрепвания, както обикновено. Помага ми да се чувствам толкова удобно и уютно в леглото си, че заспивам веднага. Не бих се разделила с него за нищо на света”, казва Таня Билер, участничка в проучването.

Какви са ползите от употребата на Тежкото одеяло?

Тежките одеяла намаляват времето, необходимо за заспиване, помагат ти да спиш по-спокойно през нощта и намаляват въртенето и мятането в леглото.

„Силно препоръчвам тежкото одеяло на хора, страдащи от стрес, проблеми със съня, безпокойство и на тези, които имат проблеми с намирането на удобна позиция за сън или не могат да се отпуснат, за да заспят. Препоръчвам го и на всеки, който иска да подобри усещането си за спокоен сън “, казва физиотерапевтът Изидор Иванович.

Дормео, едно от най-надеждните имена в производството на спално бельо, което насърчава добрия сън, наскоро разработи собствено супер меко, тежко одеяло, което се предлага в два размера и тегло: 100х150 см с общо тегло 4,5 кг, и версия 120х180 см с общо тегло 5,4 кг. Виж новото тежко одеяло Дормео, като кликнеш тук и започни да спиш по-добре още тази вечер.

Консултация по телефон
x
Имаш нужда от помощ?

Нашите консултанти са готови да отговорят на въпросите ти за всички продукти, към които имаш интерес. Може да се свържеш с нас на тел.:

02/80 843 56