Клуб 5
0
0,00 лв.
Losd fsdf sd
Твоята количка е празна!

Парасомния или странните неща, които може да прави човек, докато спи?

 

В днешно време нарушенията на съня са все по-често срещан проблем. Само във Великобритания страдащите са 30%. А най-интересното е, че те нерядко се характеризират с доста странни неща, които човек прави, докато си „спи“ сладко, сладко.

Какви ли? Например, д-р Кърсти Андерсън – ръководител отдел неврология в Newcastle Upon Tyne NHS Foundation Trust, докладва, че много хора изпращат текстови съобщения на сън. Все пак новите технологии вече заемат голяма част от живота ни, така че не е странно, че се настаняват и в сънищата ни!

Специалистите наричат това поведение Парасомния. То е несъзнателно и обикновено се обяснява с факта, че човек понякога повтаря на сън това, което прави много често през деня. Това явление може да е свързано с най-различни дейности – от най-незначителните като отварянето на очите в заспало състояние, до най-учудващите. Например, Андерън обяснява за пациент, който прецизно разглобил часовниците на дядо си, докато спи.

Несъзнателните прояви по време на сън не трябва да се пренебрегват, защото могат да се окажат сериозен проблем за здравето и личния живот на човек. Яденето в заспало състояние, например, е често срещана реакция. Пациенти отиват в кухнята и си хапват стабилно по няколко пъти на вечер, а на сутринта не си спомнят нищо. Това понякога се случва на хора, които се подлагат на диета. Само че тялото им решава, че нощем ще си отмъсти за лишенията през деня и съответно от балансирания хранителен режим няма резултат. Дори напротив! Сами се досещате, че тъпченето през нощта може да доведе до сериозни проблеми с напълняването.

Някои хора пък готвят в съня си. Всъщност, в тези случаи човек е буден, но изпада във вид амнезия и на сутринта не си спомня нищо от стореното. Специалистите определят това поведение като по-крайно. То най-често е резултат от стрес, който се отразява на качеството на съня.

Но може би най-любопитен и... леко стряскащ, е фактът, че човек може да прави секс в състояние на Парасомния и да не си спомня нищо. За някои това може да е голяма загуба, за други кошмар, но едно е сигурно - това би могло да се окаже предпоставка за психологически проблеми.

Какво точно се случва в човешкия мозък по време на тези странни реакции? Това все още е мистерия. И тя до голяма степен се дължи на факта, че събирането на данни е много трудно. Хората рядко са в клинични условия, когато изпаднат в подобно състояние. А и пациентът обикновено не помни нищо от преживяното. Хубавото обаче е, че модерната апаратура вече позволява да се правят проучвания и в домовете на хората, страдащи от Парасомния, което със сигурност ще хвърли повече яснота по въпроса.

За съжаление обаче специалистите все още не могат да дадат конкретно решение на проблема, но едно е сигурно. Качествената почивка е много важна. Затова трябва да си осигурим максимално комфортна среда за сън, както и да се стремим да избягваме стреса. 

Консултация по телефон
x
Имаш нужда от помощ?

Нашите консултанти са готови да отговорят на въпросите ти за всички продукти, към които имаш интерес. Може да се свържеш с нас на тел.:

02/80 843 56